Práce z domu na cestách

Tím, že na cestách pracujeme se razantně změnil styl hledání bydlení. V minulosti jsme cestovali hodně lowcost. Buď pro to, že jsme neměli peníze, anebo proto, že nás to prostě bavilo. Spali jsme venku pod širákem anebo ve stanu. Někdy jsme si našli couchsurfing, jindy zaplatili pokojíček přes AirBnB, občas jsme se ubytovali v hostelu anebo penzionu, s maximální cenou deset euro na noc. Spíš méně. Když jsme měli zaplatil v Itálii kemp, kde chtěli za postavení stanu na jednu noc 30 euro šli jsme se radši vyspat na vyhlídku nad město. Né snad proto, že bychom ty peníze neměli, ale zkrátka proto, že jsme si za ně koupili radši večeři v pěkné restauraci než možnost si postavit v devět večer stan legálně a ráno v deset ho zase skládat. 

Přesně takhle to v reálu nevypadá.. Knihu psát na pláži můžu, ale vyučovat rozhodně ne! :-) 

Když jsme stopovali bylo většinou zkrátka rychlejší přespat někde na poli blízko skvělého stopovacího místa (benzínka, nájezd) než se trmácet večer pozdě do města, shánět hotel a ráno zase zpět. Nojo. Jenže aktuálně máme zodpovědnost. Podnikáme. 

O našich ubytováních zdarma si můžete přečíst zde, a podívat se na pár fotek.

Jaké jsou tedy podmínky pro Homeoffice ubytování?

- celý byt se dvěma oddělenými místnostmi (já celý den telefonuju, potřebuju soukromí, a Jirka ticho)

- soukromý byt bez spolubydlících (chceme být páni svého času - když pracujeme, tak pracujeme) 

- dva stoly a dvě židle, nejlépe ergonomické a pohodlné 

- dobrý internet (rychlé a stabilní připojení, aby to utáhlo moje Skype hovory, abych mohla rychle nahrávat a stahovat videa / podcasty a další materiály, a pro Jirkovo obrovský počítač, který ještě ke všemu sežere čtyřikrát víc elektřiny než ten můj... :D ) 

- vybavená kuchyně, pračka, všechny spotřebiče

Židle dobrá, ale u stolu si není kam dát nohy, podlaha je ledová - dlaždice


Nice to have:

- pokoj navíc, kdyby se někdo rozhodl přijet

- zahrada, terasa, balkon anebo cokoliv, kde bychom mohli sedět venku 

- fén na vlasy, ručníky, hygienické potřeby /prostředky na úklid, praní apod../


Nevěřili byste, že je to docela oříšek, sehnat takové ubytování. Většina apartmánů ve Španělsku je připravená na klasické dovolenkáře. Z mých informací od kamarádek nomádek je to tak i na Kanárských ostrovech anebo ve Francii. 

Byty nemají stoly, často nemají WiFi - pro mě šokující!, často jsou to pouze garsonky (říká se tomu studio). 

Ve studiu se ve dvou pracovat nedá. Na krátkou improvizaci OK, ale dlouhodobě NE!


Jak hledat ubytování

Na dlouhodobý pronájem - pokud chcete ve Španělsku strávit půl roku, rok a delší dobu, je lepší nějaký makléř - idealista.com, facebookové skupiny, Marketplace apod. Na hodně inzerátů jsem psala, a narazila jsem právě na problém pouze dlouhodobého pronájmu. Na to je potřeba ubytovací smlouva, kterou vám dají jen v případě, že doložíte pracovní smlouvu. Často chtějí také odměnu za zprostředkování. Nojo. Výhodou však je nízký nájem, klidně 400 - 500 e za měsíc. 

Pokud nomádíte, tak je to pravděpodobně proto, že se nechcete upíchnout na jednom místě, ale měnit lokalitu, a proto je vhodnější krátkodobý podnájem. 

Ten jsme z větší části našli klasicky na AirBnB - měsíční pobyt. Jen si dejte pozor na výpočet ceny, o kterém jsem mluvila zde. Vzpomínky na Andalusii - DENÍK 

Místo 550 euro jsme nakonec platili skoro 800, a to jsme do toho bytu jeli přes celou Andalusii.

Někdy mám štěstí a mohu pracovat venku na terase. Potřebuji zásuvku a router blízko.


Co kontrolovat a ověřovat

  • adresu - minimálně jednou se nám stalo, že nebyla na webu uvedená přesná adresa. S majitelkou bytu, respektive se zástupcem majitele bytu jsme se nahnali po telefonu, a dovedla nás na správné místo, ale doporučuji si po zaplacení bytu ještě jednou ověřit adresu, a podívat se, jaký dům to je. Před zaplacením vidíte oblast, ve které se byt nachází, což je taky super. Nevíte sice přesnou ulici, ale můžete se podívat, zda je v docházkové vzdálenosti obchod, pláž, park, hřiště, fitko nebo cokoliv, co potřebujete k běžnému životu. 
  • internet - za nás stěžejní věc. Ptáme se na to pokaždé a jsme otravní. Chci minimálně vědět, jaký mají internet - společnost, zda je to fibra optica anebo kabel anebo co. A pokud jsou toho technicky schopni, tak je posílám na web - speedtest.com, aby změřili rychlost internetu a ta tři čísla mi napsali. Často se jim do toho nechce, ale věřte, že je lepší zjistit ihned, zda náhodou nemají internet na SIMkartu, což se v prázdninových apartmánech stává. Koupí si nějakou SIM, strčí ji do krabičky, která dělá WiFi, a je to. Na sdílení fotek na instagramu to stačí, ale na práci pro dva lidi rozhodně ne! Naštěstí měla většina bytů fibra optica anebo dostatečně rychlou WiFi. Častokrát mě však překvapily odpovědi, že internet nemají. Používají data na mobilu. To mě šokovalo.
  • cenu - Cena bytu se skládá z ceny bytu, ceny úklidu, poplatku AirBnB. Často je tam nějaká sleva za měsíční pobyt, občas sleva pro první tři ubytované ( nové byty bez hodnocení ), a často z toho vyleze cena jiná, než původně. Pokud je nižší, tak je to super, ale pokud je vyšší, a vy si nevšimnete, budete naštvaní tak, jako já v Níjaru. 
  • dopravní dostupnost - Vlaky tady skoro nejezdí, a autobusy jen do větších měst. Pokud nemáte auto jako my, tak se raději pořádně podívejte na jízdní řády, a zeptejte se, jak často jezdí bus. V Níjaru jezdil bus jen dvakrát denně. Ráno pryč a večer zpět. Šílené. Už bychom se v takhle malé vesnici znovu neubytovali. 
Pózování na fotografie je něco jiného než realita... žádný nomád nepracuje takhle. :P ani z pláže..


Co je stěžejní

Pokud opravdu pracujete a není to jen vyřízení pár mailů denně a delegování práce na ostatní, pak budete chtít komfort a pohodlí. Je stěžejní si vytvořit dobré pracoviště - stůl, židle, počítač ve výšce očí. Nám pomáhá stojánek od Nextstand. Extra myš a klávesnice. Vždy pomůže dobrá židle s opěrkami na ruce anebo minimálně hluboký stůl, abyste mohli počítač posunout dozadu a opírat se lokty nebo dlaněmi. 

Bolest zad a hlavy není nic příjemného. Pak jste nepříjemní na klienty, a rozhodně nemáte po práci anebo po víkendech chuť cestovat, ale jen ležet a narovnávat si zničenou krční páteř. 

Rozhodně je dobré mít kvalitní spánek. Tmavou a větranou místnost. Tvrdou matraci. Dobrý polštář. Klidně se před zarezervováním ubytování zeptejte i na tyhle informace, pokud máte se spánkem problémy. 

Někdy se musí pořádně improvizovat .. :D 





Jak se liší dovolená vs. digitální nomádství

Jednoznačně hodně! 

Člověk cítí zodpovědnost za svoji práci. Chci, aby tím, že se přesouvám mí studenti / klienti nijak nestrádali. U Jirky je to v podstatě jedno. S nikým se neschází. Veškerá komunikace probíhá přes email anebo přes telefon, a tak se může tvářit, že je v Česku v kanceláři. Nikdo nic nepozná. 

S mými studenty se vidíme přes kameru na Skypu, a tak si všimnou, že jsem každý měsíc anebo každých pár týdnů v jiném pokoji. Kromě toho máme přátelské vztahy. Ví, že jsem na cestách, často i ví, kde přesně  -  pokud se ptají. Moje učení španělštiny je inspiruje k tomu, aby se učili německy. Často jim říkám, co funguje mě při učení, a aby to zkusili také. 

Aby lekce nijak netrpěli je proto internet a prostředí naprosto stěžejní. Nemohu si dovolit jim napsat, že se teď lekce na měsíc ruší, protože nám špatně funguje internet, a ani nechci. Musíme bydlení vybírat dobře. A někdy to není lehké. Příjezd do nového bytu vždy doprovází obavy, adrenalin a trocha stresu. A to nám před dvěma lety stačil pokojík s postelí a záchodem na chodbě. :D 


moje skromné vybavení pro práci




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

11 kroků k podnikání & cestování

Santa Pola / Alicante