Nomádění v Istanbulu

Z Istanbulu, největšího města Turecka, jsem opravdu nadšená. Pro mě osobně je to ideální místo na nomádění a na život. Ano. To se píše na internetu o lecjaké zemi a o všech možných městech, a tak vám povím, proč se mi tu líbí, a proč se mi tu pracuje dobře. 




Spousta kaváren

Pokud se vám nechce pracovat doma, můžete každý den pracovat z jiné kavárny. Já jsem si oblíbila řetězec kaváren MOC. Chodila jsem hlavně do Osmanbey a Nisantasi. Je to skvělá kavárna/pražírna s designovým nábytkem, do které se studenti chodí učit a nomádi pracovat. Mají relativně dobrou WiFi (10-20 Mbps), bez časového omezení. Obě kavárny mají dvě patra a můžete si tam vysedávat, jak dlouho chcete. 

Klasikou je pak Starbucks, který má v Turecku spoustu poboček, po USA nejvíce v jedné zemi. Internet je rychlý (40Mbps), spousta míst na sezení a hodně lidí s noťasem. 

Také je tu milion malých kavárniček, které jsou ale spíš na chill, než na práci. 

V Istanbulu ale najdete desítky coworků, knihovny, muzea, galerie, univerzity. Spousta míst, kde člověk může pracovat.

Pokud chcete, napište mi, nasdílím link na 20 TOP kaváren, které mám uložené v Google mapách.

Skvělé a fungující MHD

Doprava funguje výborně. Stačí si pořídit Istanbulkart, která funguje podobně jako ta v Londýně. Nabijete si na ni peníze a pípáte u vstupu na loď, do metra nebo busu/tramvaje. V Istanbulu jezdí vše. Doporučuji se vyhnout busu, protože jsou tady šílené zácpy. Rychlejší to bude vždy metrem, tramvají nebo lodí, a pak pěšky. Auto taky není nejlepší nápad. 

Miluji plavby lodí z evropské do asijské části. Můžete si tam vypít čaj a užívat si výhled.

Všechno jezdí na čas. Všude se dostanete. Google vám vyhodí cestu i s časem. Nádhera! 

Levné a skvělé jídlo 

Původně jsme si mysleli, že budeme vařit, ale když jsme objevili Lokantasi - balkánskou jídelnu, kde za jídlo pro oba platíme 50 - 80 TL, (cca 80 - 120 CZK), vykašlali jsme se na to. Jídelna funguje podobně jako menza. Kuchař vám nandá na co si ukážete, nandáte si na tác a platíte na konci u kasy. Většinou si dáváme dvě polévky, jídlo a ještě dezert na půl, takže se to cenově opravdu vyplatí, a kdo není takový žrout a nechce ochutnat všechno, tomu se to 100% vyplatí. 

Také máme kolem pizzu, burger, lahmacun, kebab, pekárny, mlékárnu - takový obchod, kde prodávají sýry, mléko, salámy, a taky je tam restaurace. Mají tam snídaně, ale i těstoviny, polévky a další jídla. Vlastně taková jídelníčka, lahůdkárna. Všechno je skvělé a levné. 

Několikrát jsme šli na snídani. Na oběd chodíme každý den. A večeři? Ráda bych řekla, že si vaříme, ale to se zatím stalo párkrát. Občas vaří náš spolubydlící Hakan. 

Jídlo je tu výborné, i pro vegetariány je dobrý výběr, a za super peníze. 

Co si tady může dát vegetarián? 

1. Kuru Fasulye - fazolový pokrm

2. Börek

3. Ciğ Kofte - veg. masový kuličky z bulguru, ořechů a rajčat

4. İmam Bayıldı - plněné lilky 

7. Nohutlu Pilav - cizrna

8. Pide - pizza bez rajčat

9. Lahmacun

10. Gözleme - to je ta bagetka zapečená a plněná

Pokud si nejste jistí, ptejte se: ,,Etsiz''? bez masa? 

Milí a přátelští lidí

To je další aspekt, proč se mi tu líbí. Lidi jsou strašně milí. Jsou nám mnohem podobnější, než si myslíme. Oproti Srí Lance se tu cítíme jako doma, mezi svými. A jsou dokonce mnohem milejší a přátelštější než Češi. 

Poradí, pomohou. Například se mi roztrhly punčochy, šla jsem si koupit do obchodu nové a paní mi hned nabídla, abych se u ní v obchodě převlékla do nových. 
Také mi hned v buse každý poradil a pomohl, kde nám vystoupit a kam jít. 
Taky jsem čekala na Jirku u kavárny, než nakoupí, a hned mi pán nabídl, ať si sednu na terásku, a počkám tam, že si nemusím nic dávat, ale ať nestojím.

Na druhou stranu ale nejsou vlezlí tak jako na Srí Lance a nechovají se k nám jako k turistům a jako služebníčci. Vůbec! Berou nás jako sobě rovné. V pekárně nás obslouží, na naše blekotání v turečtině prostě nijak zvláštně nereagují - nesmějí se, nepřechází do angličtiny - prodají chleba a hotovo. 

Moc se mi to líbí a cítím se tu dobře. 

Obchody, parky, uličky 

Miluju procházky a bloumání po městě. Jsem rozhodně městský typ. Né že bych neměla ráda přírodu, to ne, ale miluju procházky mezi uličkami, kavárny, knihovny, obchůdky, památky. Miluji, když mám spoustu možností, co dělat - kino, divadlo, galerie, muzeum, sauna, obchoďák.. Můžu si vybírat, procházet se, posedět na lavičce, mrknout do mešity. 

Moc se mi na procházky líbí čtvrť Galata, kolem Galata tower, a také Kadikoy. 

To je něco, co mi na Srí Lance ohromně chybělo. Ježdění na skútru je taky fajn, ale procházky se sluchátky v uších, to je něco jiného. Člověk vyřídí hlasovky nebo poslechne podcast/hudbu a zároveň má zdravý pohyb, může u toho něco i nakoupit, něco nového vidět, s někým se seznámit. 

Hammam 

Po práci můžete vyrazit do místních tureckých lázní - sauna, horký bazén, horký kámen, masáž. 

Můžete tady vlastně po práci dělat uplně cokoliv, co vás napadne. 

Výlety do okolí 

Istanbul je obrovské město, ve kterém žije více než 15 milionů obyvatel. Pokud přijedete na eurovíkend, pravděpodobně neuvidíte ani zlomek města, ale pouze Eminönü - tu část s největší koncetrací památek. Tam je taky nejvyšší šance, že vás někdo natáhne, okrade nebo zažijete něco nemilého. 

Každopádně Istanbul je obrovský, a ani za měsíc jsme neviděli vše, co jsme vidět chtěli. Nudit se nebudete. Můžete vyrazit do všech možných muzeí a galerií, do hammámu, do obchoďáku, do paláce Dolmabahce nebo Topkapi, do stovky mešit. 

Můžete se procházet po centru kolem Topkapi, Gulhane parku, Hagya Sophia nebo Modré mešity. 

Vyrazit na Grand bazar nebo na egyptský bazar s kořením.

Můžete si ale udělat výlet do asijské části. Projít si uličku s deštníky, zajít na drink, do kavárny. Podívat se do největší mešity Turecka, kde je i muzeum islámu, kavárna, knihovna.. Vyjet si na tu obrovskou věž, kterou uvidíte odevšud. 

Můžete si zajet na Princovy ostrovy, které jsou hodinu a půl lodí. Jezdí tam MHD a ostrovů je asi devět, takže můžete každý víkend prozkoumat jiný. Nejezdí tam auta, jen kola a elektrovozy. Nádhera. 

Můžete si taky zajet do různých částí Istanbulu. Podívat se, jak žijí místní. Zajít si do restaurace, do kavárny, na hřiště, do parku, .. 

Co uvidíte všude? Mešity, kočky, skvělé kavárny. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

11 kroků k podnikání & cestování

Santa Pola / Alicante