Homeoffice - Výhody & Nevýhody

Pro jednoho pohoda, pro druhého noční můra, to je homeoffice.

,,Ty se máš, pracovat z domu´´.
,,To musí být paráda, viď?´´
,,Takže to vlastně skoro ani nepracuješ, když jsi doma.´´


Tyhle fráze jsem slýchala v posledních měsících docela často, než se v Čechách rozjela pandemie koronaviru a většinu mých přátel i příbuzných zavřela doma s počítačem také. Od té doby mi chodí zprávy typu: ,,Jak to děláš, že pracuješ doma?´´ ,,Kolik hodin denně pracuješ?´´ a ,,Kiko, jak si udržuješ motivaci k práci?´´

Ona totiž práce z domu není synonymem pro nicnedělání, jak by to zvláště starší generaci mohlo vyznít. Někteří mí přátelé tak moc usilovali o práci z domu, až nakonec pracovali i čtrnáct hodin denně, aby šéfovi dokázali, že jsou produktivní i doma. 

Tak nejprve pár tipů, jak vůbec na to, abych efektivně pracovala z domova. 


Vymezení prostoru

Za nejdůležitější považuji vymezit v bytě / domě prostor, ve kterém budete pracovat. Nemusíte mít zrovna vlastní pracovnu. Momentálně jsem v bytě 1+1. Na gauči píšu články, učím se španělštinu nebo si čtu. Jakmile si však sednu k pracovnímu stolu, týká se má činnost čistě jen práce. Vystavuji faktury, připravuji materiály a vyučuji pouze a jen od svého pracovního stolu. 

Když to trochu přeženu, stačí prostor metr na metr. Malá pracovní plocha na notebook, pohodlná židle, lampička a propiska. Já osobně se neobejdu bez nástěnky, a i když nemám tu korkovou, tak oblepím zdi nad pracovním stolem všemožnými papíry, citáty, fotkami a tipy. Dejte si tam vše, co byste během pracovního dne mohli potřebovat očima během pár vteřin najít. 

V krizové situaci se dá pracovat kdekoliv..

Pracovní doba

Moji pracovní dobu určují studenti, a vlastně ani nevím, zda-li bych byla tak důsledná, pokud bych mohla pracovat nezávisle na čase. Vstávám každý den, kromě víkendu, s budíkem. Pokud toho mám hodně, plánuji svůj den ráno nebo ještě lépe den předem. Pokud mám na seznamu více činností než jen učit, učit a učit, tak používám aplikaci Todoist a samozřejmě kalendář. 

Upřímně. Mohla bych pracovat míň. Někdy se přistihnu, že jsem odučila devět hodin, připravila materiály a dvě prezentace a ještě v devět večer vyťukávám statusy na FB, jenže to jsou zkrátka začátky podnikání. Je to investice do budoucna a dokud jsem mladá a plná energie, udělám to. Věřte, že se to vyplácí. Podnikám necelý rok, a už skoro nemusím používat reklamu. Studenti se mi sami ozývají, protože mě doporučili jiní studenti..

A co jiného se dá v karanténě dělat, než-li pracovat online. 

Soukromí a respekt



Nemám děti a nedokážu si představit, jak je budu odhánět, až mi jednou polezou před obrazovku a budou chtít moje studenty pozdravit. Ha ha. Naprosto však chápu, že je nelehký úkol sjednat si v domácnosti respekt k Vaší práci. 
Pokud je přítel v kanceláři, jsem většinu dne sama doma, a není s organizací práce problém, a i když doma je, sám pracuje a vyžaduje klid, takže si vyjdeme vzájemně vstříc a v pracovní době se ,,potkáváme´´ pouze o polední pauze - ano, i taková pravidla vyžaduje práce z domu. 

Pokud však bydlíte s rodiči, kteří nechápou, že počítač není na hraní, ale že na něm reálně vyděláváte peníze, může být udržení pracovní morálky o to těžší.


Výhody

Autentičnost

Můžu být sama sebou ještě víc, než-li v jakékoliv práci. Nemusím se líčit, tak jak by se někde v kanceláři očekávalo, nemusím si lakovat nehty, nemusím nosit podpatky, a když to přeženu, tak ani kalhoty.

Na druhou stranu pozor, přílišná zanedbanost snižuje pracovní morálku, a tak je sice dobré zůstat autentický, ale rozhodně nejsem celé dny v pyžamu. 


A vy už víte, že tahle fotka je fake. Zásadně nepracuji na gauči.

Čas

Čas je to nejcennější co na světě máme. Nikdy nevíme, jaké množství zbývá, a tak je škoda jím plýtvat. Proč zbytečně trávit hodinu nebo dvě v přeplněném autobuse? Nehledě na to, že to ušetří kromě času i spoustu peněz - za dojíždění, pohonné hmoty, parkovací místo i auto samotné. 

Peníze

Kromě ušetřených peněz za cestování ještě připočtěte pronájem kanceláře či prostor k podnikání a stravování v restauracích. Kávy do kelímku, dorty do krabičky a svačiny z automatu.

Zdravější životní styl

Tím, že máte více času a také více peněz, si můžete dojít v klidu nakoupit. Klidně dopoledne, né ve tři, když se tam tlačí všichni, kteří ještě musí vyzvednout děti ze školky cestou z práce. Můžete si vařit. Vaše kancelář je jenom pár metrů od kuchyně, nemusíte jíst smažená a tučná jídla z restaurací,  plná podravky. EeE. Máte více času i na sport či na procházky.

Bez dohlížejícího šéfa či kolegů máte rozhodně méně stresu, více klidu a zvýšenější pozornost. Kolikrát tak práci, kterou děláte v kanceláři půl dne uděláte doma za hodinu. 


Nevýhody

Už jsem to tu trochu naznačila. Často skloňované slovo všemi médii  Prokrastinace

Střídání činností


Doma je samozřejmě mnohem víc rušivých elementů, než-li v kanceláři. Nejen televize, internet nebo plná knihovna knih, ale co teprve prádlo v pračce, hrnec na sporáku či špinavé umyvadlo od pasty. Jdete-li si v práci uvařit kafe, ani by vás nenapadlo začít umývat nádobí v dřezu, jenže co doma? Je to přeci vaše kuchyně - vaše vizitka. 

Pokud si chcete udržet pracovní nastavení, zapomeňte nejen na všechny druhy zábavy, ale i na všechny domácí práce. Rozhodí Vás to a už se k práci pořádně nevrátíte. Neříkám, že mám doma nepořádek, ale vyžaduje to určitou dávku sebe-disciplíny a práce z domu tak rozhodně není pro každého. 

Najít si svůj klid někde, kde soused rekonstruuje koupelnu, venku štěká pes, za okny jezdí tramvaje a z obýváku křičí děti, to se asi nedá. Ale těžko říct. Psa, děti a ani tramvaje nemáme.

Možná poradí někdo v komentáři?



sdružování se na síti - Kaffee mit Deutsch

Sociální kontakt

Druhou velkou nevýhodou práce z domu je určitě osamělost. Přeci jen si v práci máte s kým popovídat a poradit se ohledně řešení problémů. Zároveň můžete některé úkoly snáze delegovat na kolegy. I takové obyčejné postěžování si nad hrnkem kávy člověku uleví. 

Jak to dělám já? 

Žiju online. Denně si volám přes Skype s šesti až devíti studenty, s těmi pokročilejšími vedeme docela smysluplnou konverzaci, a tak ani nemám pocit, že by mi kontakt chyběl.

Kromě studentů jsem v kontaktu i s přáteli a jednou za čas si domluvím pracovní hovor s někým z branže lektorů a učitelů, abychom se podělili o zkušenosti, rady a tipy. Někdy si upřímně potřebujeme jen postěžovat na to, jak studenti nedělají úkoly či ruší lekce, a s kým jiným to sdílet lépe než s lektorem. 

Pokud se cítíte osaměle, mrkněte na FB do různých skupin. Mě osobně se nejvíc líbí skupina digitální nomádky, kde se tvoří moc pěkná komunita spřízněných duší. Holky založily i web https://nomadkynacestach.cz/ a také skupina přímo pro jazykové lektory, kterou spravuje https://www.jazykovy-koutek.cz/.

Technické zázemí


Jasně. Pokud jste byli na homeoffice hozeni z čista jasna a nemáte doma tiskárnu, kopírku a vlastně ani psací stůl, tak jste slušně řečeno v háji. Natož když potřebujete další technické vymoženosti, které jsou ve firmě samozřejmostí a vy si je dovolit nemůžete. Pak je opravdu potřeba osekat pracovní úkony na minimum a těšit se zpět do kanceláře. 



Přeji všem, aby práci z domu proti své vůli zvládli. A těm, kteří doma pracují dobrovolně držím pěsti, aby prokrastinovali co nejméně. 




















Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

11 kroků k podnikání & cestování

Santa Pola / Alicante