Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

Po únorovém rozvolnění opatření a oteplení jsme mohli opět začít poznávat krásy Andalusie. Všechno to byli vesměs jednodenní výlety, některé zvládnutelné autobusem, některé pouze autem. Auto jsme si ve Španělsku půjčovali už třikrát, pokaždé od jiné společnosti, a nikdy jsme neměli problém. Stačila debetní karta, když jsme zaplatili plné pojištění, nechtěli depozit, a vše bylo snadné a rychlé. 





Marbella

Toto město je velmi oblíbené českými celebritami, avšak pro mě nebylo ničím unikátní. Možná svoji historií přitahuje zámožné lidi z celé Evropy, aby se pochlubili svými jachtami, ale pro mě osobně to bylo obyčejné město, s žádnou extra historií. Líbilo se mi pobřeží, ulice lemované Dalího sochami, park s barevnými dlážděnými lavičkami a pár uliček v centru města. Bohužel covid udělal své a většina podniků byla zavřená, nebo svoji činnost již úplně ukončili. 

Pokud máte cestu kolem anebo bydlíte blízko, stavte se na kávu, projděte se po pobřeží nebo centrem města, ale na jednodenní návštěvu to určitě stačí. 

prej slon ... el elefante .. 



Malaga

V tomto městě jsme strávili první týden po příletu do Španělska, a poté jsme se sem ještě několikrát vydali. Na vánoční trhy, na nákupy, na sraz s přáteli. Město vyniká hlavně svým klimatem. v Malaze je prostě vždy nejtepleji z celého Costa del Sol. Prý je to způsobeno horami, a nevím čím, ale je tam celoročně teplíčko, a bylo tam tepleji než o třicet kilometrů dál. 

Má nádhernou promenádu kolem moře, parčíky, pláže i historické centrum. Je to relativně malé město, ve kterém se člověk zorientuje po pár hodinách. Centrum města se pravidelně čistí, až se dlažba blyští. Všude rostou palmy, na palmách zpívají zelení papoušci. V centru města jsou hradby, pod nimi amfiteátr, univerzita a několik pěkných budov. Včetně obrovské arény.

Rozhodně je to super na celý víkend, klidně i na týden, anebo minimálně na jednodenní výlet, aby člověk jen neležel na pláži. Kromě toho je tam primark, a spousta jiných nákupních možností, kávarniček, restaurací a vináren. 




Ronda

Vyšší kamenný most jsem ještě asi neviděla. Fakt moc pěkné město celkově, kde je toho hodně k vidění. Staré hammam lázně, hradby, kamenný most, skály, býčí aréna, uličky s podniky, náměstíčka. 

Celková atmosféra města se mi moc líbila. Doporučuji si zajet autem z druhé strany města, kde je na most lepší výhled, a určitě fotogeničtější prostředí. Pěšky je to celkem daleko, ale taky se dá. K fotopointu vede úzká pěšina z kopce,  a zase do kopce. 

Rozhodně se projděte i okolo města. Jsou tam pěkné skály, louky s koňmi a řeka. 





Antequera 

Je to město, a jsou to skály. My jsme v jeden den navštívili oboje. Nejprve jsme si zajeli do městečka. Zrovna pršelo. Byl covid. A byl únor. Procházeli jsme se tudíž úplně sami po nádvoří, po hradbách nad městem i po kostelech a památkách. Dali jsme si nejlepší pomerančový fresh a bocadillu s rajčaty, a pak jsme se vydali ke skalám. 

Ve městě bych ještě zmínila starověká pohřebiště, která náhodou odkryli. Vstup je zdarma, a je to hustý. Obrovské menhiry navršené na sobě asi tisíce let staré. Natočené přesně podle slunce. No, něco si o tom počtete v letáku, a budete taky čumět. Je to ta louka vedle hřbitova, parkoviště zdarma. 




Ve skalách vysvitlo slunko a my jsme se nadšeně procházeli mezi balvany. Nikde nikdo. Žádný signál. 
Vstup je také zdarma, ale už se to tam začíná civilizovat, je tam mini informační centrum, jedna kavárnička a obchůdek - něco jako na Ještědu třeba. Všude jsou vyhlídky a popisky, jak tyto skalní útvary vznikly. Je to hodně fotogenické místo, a zároveň fakt relaxační. Člověk uteče od měst a shonu. Pro řidiče zase super výjezd nahoru, po úzkých cestách, s výhledem. 

Juzcar

Šmoulí vesnička. Obyvatelé téhle španělské vesnice se rozhodli, že asi přilákají turisty tím, že budou bizarní. Natřeli všechny domky namodro. Na střechy si posadili plyšáky šmoulů. Na fasády namalovali gargamela, občas někam umístili sochu taťky Šmouly, a je to. Atrakce jak blázen, hlavně pro rodiny s dětmi. Ale i pro nás. Je to fotogenické. 




Obzvlášť když prší, je covid a zima. Byli jsme ve vesnici opět jediní turisté. Všechno bylo zavřené. Všude ticho. Naprosto jedinečná atmosféra. 

Až budeme mít někdy děti, tak se sem vrátíme. Ve městě je lanový park, stezka po QR kódech, kde děti musí plnit úkoly, trampolíny, dětské hřiště a prostě spousta zábavy pokud máte děti. 




Benalmádena - Stupa 

K této stupě jsme šli pěšky z našeho druhého ubytování, bylo to sice pět kilometrů, ale prudce do kopce, což bylo šílené. Jezdí tam samozřejmě i autobus, ale my jsme chtěli ty tři eura ušetřit. 

Tyto stupy jsme navštěvovali v Nepálu, a viděli jsme v jedné, myslím, že v Pokhaře, že jsou rozmístěné po celém světě - na znamení míru. Tak tohle je jedna z nich. Jedna ze stup mimo Nepál, které symbolizují mír. 

V necovid době se tam pořádá jóga a různé akce na podporu buddhistické komunity. Na pláži u Torrequebrada je malá soška Buddhy, kamínky, nepálské vlajky, a také se tam lidé modlí, jógujou anebo staví kamenné věže. 

Castillo de Colomares

Můžete spojit do jednoho výletu stupu, hrad i Mijas, pokud máte auto, a bydlíte v okolí Benalmádeny. 

Je to zajímavý hrad, který není původní. Byl uměle vystavěn na počet K. Kolumba. Vybírá se vstupné, asi tři eurita na osobu. :) Na všechno se smí sahat, všude se smí, takže ideální atrakce pro děcka.




Mijas

Horská vesnice nad Fuengirolou a Benalmadenou. Byla jsem tam dokonce dvakrát. Jednou s kamarádkou Míšou na skútru, a podruhé s Jiříkem autem. Je to moc hezké místo vhodné hlavně na photoshoot, protože úzké uličky s bílými domy jsou kouzelné. 




Také se tam nachází přírodní lezecká stěna, přímo v centru města. Lezení je ve Španělsku také docela populární, viděli jsme to již několikrát, a já pořád sním o tom, že si to jednou také zkusím. 


Atrakce, kterou jsme bohužel nenavštívili, a je mi to moc líto. Proč? V zimním období je to bohužel zavřené, a ještě ke všemu pandemie, restrikce, zákaz vycházení z města. Zkrátka a dobře bylo zavřeno až do dubna, a my jsme Andalusii opouštěli v únoru. Rádi bychom se tam podívali někdy v budoucnu. 







A co doporučuji ze všeho nejvíc? Pláže, opalovačku, pohody, kavárny, vaňu, sangríu, koktejl, zmrzlinu, a nasátí té pořádné španělské pohody a lenosti! 









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

11 kroků k podnikání & cestování

Splněný sen o digitálním nomádství💻