11 kroků k podnikání & cestování

Freelancer, volnonožec, nezávislý profesionál či digitální nomád, to jsou výrazy pro moderního podnikatele. Jenže jak se jím stát, když máte pocit, že o podnikání nic nevíte?

podnikání z gauče #digitalnomad

Rok od fungování Kika´s German se toto téma znovu objevilo v mém životě. Přítel se chystá odejít ze zaměstnání. Co musí takový freelancer zařídit, než začne vydělávat a co je dobré vědět, i když ekonomice a číslům nerozumí?

Láska k cestování, svobodě a výzvám byl nepochybně důvod, proč jsem s prací jako OSVČ začala já.

Pokhara, Nepal


Do konce roku 2018 jsem byla student. Nikdy v životě jsem nebyla zaměstnaná. Pracovala jsem jen na nejrůznější DPP a DPČ jako brigádník a nikdy se nestarala o daně či pojištění. Najednou jsem měla žít dospěle. Dospělý totiž nejste v den, kdy dovršíte osmnáct, ale v den, kdy musíte začít platit daně. Haha.

idea / projekt 

Než se unáhlíte a dáte výpověď v práci, tak byste měli vědět, čím se budete živit. U mě to bylo jednoduché. Mám obě ruce levé, s počítačem nejsem kamarád a z čísel mám fóbii. Jediné co jsem uměla docela dobře bylo mluvit. Nejen česky, ale i německy. Gramatika i literatura, to bylo moje. Každý se musí zamyslet nad činnostmi, které ho baví a které dobře umí. Peníze se v dnešní době dají vydělat vším, když budete dobrý v tom, co děláte. Věřím tomu.

Až nějaký ten nápad přijde, tak si zkuste vyplnit byznys plán.     https://www.strategyzer.com

Úplně nejlepší pro začátek je, mít i nějaký záložní plán nebo vícero činností, kdyby něco nevyšlo. 



finanční polštář

Čekat každý měsíc hladově na výplatu asi není nejlepší stav k přechodu na volnou nohu. Vždycky se totiž může něco po** , ať už na vaší straně nebo u klienta s platbou faktury. Nikde není jistota, kdy peníze dostanete, kolik jich bude a jak často. Nebudete mít proplacenou dovolenou, nemocenskou a další výhody, které poskytují zaměstnavatelé. První tři měsíce jsou pěkný hukot, plný nejistoty. Stěhování se pod most a žraní suchých kůrek člověku na náladě nepřidá. Alespoň 50 - 100 000 Kč na účtu je tedy podle mě nutnost. 

Na druhou stranu. Peníze jsou a budou. Kdo práci chce, ten jí dostane. Vždycky se dá přivydělat někde jinde než se byznys rozjede. Já jsem ve volných chvílích dělala hostesku, čepovala za barem pivo nebo vysedávala na recepci. 

výpověď / odhlášení z evidence ÚP

Aby mohlo něco nového začít, musí něco starého skončit. 

dreaming o Indii v parku miniatur, 2017

Výpovědní lhůta v práci, (do/u)končení studia, odhlášení z ÚP. Tři instituce, které za občana ČR odvádějí sociální a zdravotní pojištění, pokud není OSVČ. Chce-li se jím stát, bude to každý měsíc jeden z povinných výdajů - skoro 5000,- měsíčně, které musíte vydělat vždy. Oni totiž návštěvy lékaře nejsou zadarmo, tak jako jsem si myslela, když jsem byla malá.. 

živnostenský úřad

S trochou podnikání může začít kdokoli, i když spadá pod nějakou z institucí uvedených výše. Má to svá pravidla, ale je fajn si to vyzkoušet a osahat ještě předtím, než do toho člověk skočí úplně. Student nebo zaměstnanec si může založit živnostenský list a podnikání nahlásit jako vedlejší činnost - příjmy z něj se tak stanou jen při-výdělkem ke studiu či výplatě. Během evidence na ÚP může jedinec pracovat na dohodu o dílo. Kolik si může vydělat nevím, ale učila jsem pro jednu jazykovou školu s výdělky do 5000,- měsíčně a pro ÚP to bylo v pořádku. 

Založení živnosti není nic složitého. Na jakémkoliv úřadě v ČR se pomocí občanky a tisícikoruny vyřídí vše za pár minut. IČO bude do týdne hotové a pokud člověk přechází na činnost hlavní, tak jej úřad sám přihlásí k pojišťovně, sociální správě i finančnímu úřadu. Není nutné chodit za nimi osobně, ze všech institucí přijde dopis s informacemi - kolik, kam a jak se měsíčně platí.

realita, Indie, 2019

datová schránka

Není nutností, pokud žijete a pracujete v ČR. Pro nomády, zdržující se v zahraničí je to minimálně výhoda. Založení je rychlé a zdarma (checkpoint). Můžete komunikovat se všemi institucemi i podávat daňové přiznání online. Nikdo nemusí vybírat schránku či přebírat poštu. 

VZP

Pojišťovna má vlastní webovou stránku, na které se podává přehled o příjmech a výdajích za uplynulý rok. Také se tam můžete odhlásit či přihlásit k pojištění, pokud zrovna nepracujete a jste déle jak 6 měsíců v kuse mimo ČR. Založení je rychlé a zdarma na jakékoliv pobočce.

terasa hostelu v Kathmandu, začátky blogování

účty / faktury

Kdo nemá buňky na matematiku, ať si najde účetního. Umožní tak někomu dalšímu, aby dělal, co ho baví. Myslím, že se rada hodí zejména na začátku, kdy člověk ani neví, jak má vypadat faktura a potom právě v lednu/únoru, kdy je potřeba podat daňové přiznání. 

Vzor faktury je ke volně ke stažení na internetu a pouze pro každého klienta přepíšete údaje.

Také existují chytré weby, které fakturu doslova vystaví za vás - fakturoid, mpohoda,vyfakturuj.

Všechny vystavené faktury a možná i výdaje si schovávejte. ( Účetní řekne, co a jak.) :-D 

technika / zázemí / vybavení

Záleží samozřejmě na tom, co začínající podnikatel plánuje dělat. U mě stačil nový, výkonnější počítač, navýšený balíček mobilních dat, pro případ, že by vypadla wifi nebo jsem byla mimo domov a kvalitní router/kabel, aby video hovor nevypadával. V podstatě žádná velká investice. 



time-management

Práce z domova vyžaduje velkou disciplínu. Já se řídím kalendářem od googlu, který mám v počítači i telefonu a sdílím jej i se svými studenty. Skvělá je také aplikace Todoist, kam si vždy denně vypíšu, co chci stihnout, a dokud nemám vše hotové, tak nejdu spát. Doporučuji si přečíst knihu Konec prokrastinace, skrýt si zeď na FB, vypnout si upozornění a důsledně oddělovat práci a zábavu.

self-promo

Marketing se odvíjí od produktu a cílové skupiny. Mě se nejlépe osvědčil facebook a doporučení. Rozhodně není špatný vlastní web, profil na LinkedIn a portály sdružující freelancery. Pro začátek bych ale zbytečně neinvestovala někam, kde není jistota, že to přinese ovoce. 

seberozvoj

Nestačí jenom to, že člověka baví, co dělá. Musí v tom být taky dobrej, aby si vydělal peníze. A nikdo není dobrej jen-tak bez sebe-přičinění. Každou volnou chvilku, než se byznys rozjede, je dobré věnovat seberozvoji. Kurzy, knihy, videa, network....

seznámit se s dalšími nomády a podnikateli může být inspirativní...

vytrvalost


Vůbec nevím, jak jsem vydržela ten hrozný tlak. Stačí jeden člověk, říkající, že to nezvládnete a že se takhle přece nedá žít, ať si najdete normální práci a už o sobě začnete pochybovat. Nejlepší je, obklopit se lidmi, kteří ve vás věří a podpoří vás v čemkoliv a nebo alespoň lidmi se stejným myšlením a cíli.. Nenechte si od nikoho namluvit, že to nedokážete. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

Santa Pola / Alicante