13 kroků před cestou

Začátkem května znovu opustíme teplo bytečku a vyrazíme do světa. Jednou to tu už bylo, a proto dobře víme, co je před odjezdem nutné nebo minimálně dobré zařídit.

Letenky koupené a už se vidíš na pláži? Pokud se i ty chystáš na delší dovolenou, či na půlroční pobyt mimo Česko, bude se ti seznam hodit.



Očkování

To je téma, které se otevřelo snad na každé přednášce o Indii a Nepálu. Nechali jsme se očkovat na žloutenky typu A, B (nejprve jednou a po roce a půl podruhé - vakcína je tím pádem na 20 let), břišní tyfus a žlutou zimnici. Ostatní očkování byste měli mít od obvodního lékaře a jsou zdarma (např. tetanus). Očkování nás stálo celkem asi 5000,- na osobu a objednali jsme se přes tento web - https://www.ockovani-zahranici.cz/

Uskladnění či prodej věcí 

Je nutností, abyste se zbavili věcí, které už nebudete potřebovat. Spotřebiče, elektroniku, nábytek apod. můžete prodat na S-bazaru, Marketplace a dalších portálech. Oblečení, šperky nebo kabelky jsem udala na vinted.cz a knihy zase darovala přátelům či do kaváren.

Vždy se mi vybaví citát jedné české cestovatelky: ,,Míň věcí, víc zážitků.´´



Pokud máte rodiče či kamarády, kteří se nikam nestěhují a mají dostatek prostor ve sklepě nebo na půdě, zkuste si věci, které po návratu budete potřebovat, uskladnit u nich.

Delší cesta je nejlepším učitelem minimalismu. Zjistíte, jak málo toho na takové cestě potřebujete a zapomenete, jaké věci ještě kde máte. Můžete cestovat klidně i několik let, tak dobře zvažte, zda uskladněné věci neztratí hodnotu.

mezinárodní očkovací průkaz


Byt, auto..

To je přesně to, co nemám. Mohu vám ale poradit, abyste byt pronajali - dlouhodobě a nebo krátkodobě (airbnb). Je k tomu však zapotřebí nějaká pravá ruka v ČR, která se bude starat o případné problémy a ,,úředničinu´´. 

Pošta

Zřiďte si datovou schránku, oznamte příbuzným, že jedete pryč a pověřte někoho plnou mocí.

Co sbalit?

Už během třídění, vyhazování a prodeje věcí, si vybírám, co si budu chtít sbalit s sebou. Zjistila jsem, že doma sice mám plnou skříň, ale 90% oblečení je na cesty nepoužitelné. Krosna není nekonečná a potřebuji se sbalit na všechny roční období, out-fit do přírody i do společnosti, něco pohodlného i něco na pláž a ještě k tomu tak, aby k sobě co nejvíce kousků ladilo dohromady a aby šly vzít buď s pohorkami nebo s žabkami. Decathlon? Nejlepší. Oceňuji funkční kousky, bundu, která se dá sbalit do kapsy, 400 gramové odepínací kalhoty 2v1 a další vychytávky, kterých si nacpu do batohu podstatně víc než džín a svetrů.

obsah krosny na třítýdenní turistiku


Cestovní pas

Pasů můžete mít i více než jeden. Stojí asi 600,- na deset let a čekací doba je tři týdny.


Fotky


V cizí zemi chtějí často fotky na vízum nebo na povolení k pobytu. V Nepálu dokonce i při koupi SIMkarty. Vozíme krabičku našich podobizen raději v krosně. 

Vízum

Zatím jsme vždy vyřizovali online, pár dní či týdnů předem. V Nepálu přímo na letišti, po příletu.

Informace o vízové povinnosti, očkování, počasí v dané destinaci a cenách zjistíte na skvělém webu - https://www.cestolet.cz/

Kromě toho je tam i pár cestopisů, které jsem sepsala nebo akční letenky do celého světa, které hledá můj kamarád Honza. :-)

Účet


Vedení účtu je v dnešní době zdarma už snad ve všech bankách, takže doporučuji zřídit účtů několik. Já osobně jsem nejspokojenější s airbank, kde mám korunový i eurový účet s kartami Mastercard. Dále využívám eurový účet u fiobanky, ke kterému mám Visa platební kartu a na výběry v zahraničí Revolut, který má výběry z bankomatů zdarma po celém světě.



Kontroly u lékaře

Před odjezdem je dobré oběhnout preventivní prohlídky a odjíždět s vědomím, že jste OK. Objednat se k zubaři, na oční a ženy na gynekologii, je u nás rozhodně snazší i levnější než mimo Evropu. Pokud berete nějaké léky, nechte si předepsat dostatečné množství.

Mezinárodní řidičák

Papírový sešitek fungující jako dodatek k vašemu českému ŘP. Nikdy nevíte, kdy si budete chtít půjčit auto nebo motorku. Já třeba neřídím a bojím se toho jako čert kříže a stejně jsme si v Indii půjčili motorku, protože je to skvělá zábava a jezdí tak všichni. Stojí to asi 50 Kč a jsou dva druhy.

Pokud jedete do konkrétní jedné země, zeptejte se na to, jaký ŘP v ní platí - ženevský či vídeňský? Pokud chcete cestovat neznámo kam pořiďte si raději oba. Ženevský je platný jen rok.

Paušál

Mimo EU je dost k ničemu, takže přejít zpět na kredit nebo zrušit české tel. číslo a v každé zemi si pořídit místní kartu.

V Indii voláte a datujete neomezeně za 80 Kč měsíčně.

také se můžete vrátit k psaní dopisů ...



Pojištění


To nejdůležitější nakonec. Na dobu delší než 6 měsíců se můžeme z placení pojištění odhlásit. Pokud tedy nechceme v zahraničí pracovat. Pojišťovna k tomu potřebuje výpověď z práce, ukončení studia či nějaký doklad.

Po návratu je nutné dodat potvrzení o sjednaném cestovním pojištění na dobu delší než 6 měsíců.

Je tam ještě jedna podmínka - nesmíte se přihlásit dřív než za těch půl roku, jinak musíte uplynulé měsíce zaplatit. Mě se to stalo, a naštěstí jsem doplácela pojištění bez přirážky.

Cestovní pojištění jsem vybírala dlouho.
Hledala jsem dobrý poměr kvality a ceny - vysoké krytí. Našla jsem roční pojištění od České pojišťovny, kde jsem ještě nasbírala pár slev - sjednání online 10%, studentská sleva 10% a poté jsem na stránkách jako skrblik.cz hledala slevové vouchery.

Úspěšně. Pojištění jsme pořídili se 40% slevou. (1 rok - 5 000 Kč) 


Párty na rozloučenouMinimálně týden předem - ať nezmeškáte let. 






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

11 kroků k podnikání & cestování

Santa Pola / Alicante