3 způsoby, jak na cestách nocovat zdarma

Ptáte se, jak nocovat zdarma na cestách? Je potřeba: opustit svoji komfortní zónu, koupit si špunty do uší a mít rád lidi. Splňujete to? Tak čtěte dál.

Německo, Hamburg


Itálie 2017

Couchsurfing

O tomhle projektu mi před dvěma lety řekl cestovatel Slávek Král. Základní myšlenkou couchsurfingu je spojovat lidi. Naprosto bez předsudků, beze strachu a bez očekávání. Prvním krokem k ubytování přes couchsurfing je správně vyplněný profil  https://www.couchsurfing.com/people/kika.sredlova , základem jsou nějaké fotografie, popis Vaší osoby a reference. Každý profil na couchsurfingu má v podstatě dvě různé osobnosti - za prvé jste host a za druhé jste hostitel. Pokud jste na cestách, můžete využít svého profilu k získání gauče/pokoje či místa na zahradě u někoho doma, pokud zrovna necestujete a máte doma volný gauč/pokoj/kus podlahy či zahrady, můžete nabídnout přespání cestovatelům, přijíždějícím do ČR.

Své první reference jsem získala od přátel, kteří mě dobře znají a objevili se v sekci - osobní reference.

Pokud někam cestujete, vyhledejte si hostitele v daném místě a poté si dobře přečtěte jejich profil. Lidé často odesílají žádosti o přespání, která nedávají ani hlavu, ani patu. Pokud si nejste jistí svými psacími dovednostmi, mrkněte na internet, jak správně napsat CS request. Měli byste napsat něco o sobě a ukázat, že jste četli couchsurferův profil, a napsat, proč chcete přespat právě u něj - třeba vás něco spojuje, máte stejné zájmy, posloucháte stejnou hudbu... Napište to.


připravuji pro couchsurfera palačinky s nutelou

Nejde jenom o místo, kde přespat zdarma, musíte si s tím člověkem sednout, strávíte sním následujících pár hodin, možná i dní, tak je fajn, udělat si to hezký ne? 

Pokud cestujeme přímo z domova, vozíme pro našeho hostitele malé dárky (magnety, pivo, čokoládu..), občas někdo něco sbírá a má vyloženě napsáno v profilu, co by ocenil. Pokud jsme na cestách dlouhodobě, snažíme se alespoň přinést pivko, chipsy nebo nakoupit a uvařit večeři. Většina couchsurferů jsou strašně hodní a pohostinní lidé, nabídnou vám všechno od ranní kávy až po svačinu, protože jste jejich host - nikdy toho ale nezneužívejte!
Nebuďte vyžírky a dělejte Česku dobré jméno ve světě. 

Kromě dárečků nebo uvařené večeře se očekává pokora. Jste na návštěvě. Vždy nabízím, že umyju nádobí, že pomůžu v domácnosti a vždy se snažíme strávit s couchsurferem náš volný čas, aby z naší přítomnosti něco měl. Někdy je to něco za něco. Občas se prostě přizpůsobíme plánům našeho hostitele, ale věřte, že všichni chtějí, abyste si z jeho země odvezli pěkné zážitky, takže Vám často ukáží to nejlepší, co město nabízí. 

Stan

V některých zemích je povolené stanovat mimo kempy. Je to zdarma a zároveň máte střechu nad hlavou. Na internetu jsem našla tento web a řídila se jím http://vespaevropou.triptips.cz/stanovani-evrope-divocaka/
stanování ve Finsku - dá se všude
Stan má obrovskou výhodu v tom, že máte kus domova s sebou. Můžete se v něm nerušeně převléknout, sednout si, relaxovat, ať už je jakékoliv počasí. Při výběru stanu doporučuji se s někým poradit. Já jsem vybírala stan asi měsíc a stejně nejsem s výběrem na 100% spokojená. Pokud totiž cestujete s batohem na zádech, potřebujete stan, který váží co nejmíň kg, takových je však málo a jsou pěkně drahé a mrňavé. Zároveň je dobré, aby stan byl kvalitní a vydržel i silný déšť a vítr.Doporučuji stan s předsíňkou - budete si určitě někam chtít dát smradlavé boty. My máme stan pro tři, pro dvě osoby a dvě krosny. Mohli bychom asi mít i menší stan a krosny nechávám v pytli venku, nám to ale takhle vyhovuje, a když si ho rozdělíme napůl, pohodlně se vejde do krosen. 


Hamaka

Nápad je to dobrý, ale né všude jsou stromy a né vždy je hezké počasí. Když jsem s hamakou cestovala do Portugalska, tak nám skoro celý týden pršelo, ve Španělsku zase nebyly stromy. Využili jsme jí párkrát v Itálii nebo v ČR, ale ve velkých městech je lepší být nenápadný, a tak jsme si raději lehli na zem, mimo města je zase složité hledat stromy, mezi které by se hamaka tak akorát vešla - zkrátka nic pro mě, ale každému vyhovuje něco jiného.

hamaka zavěšená na pergole na fotbalovém hřišti
Stojí v Decathlonu asi 300,- , tak zkuste a uvidíte. 

Karimatka

Nejlepší způsob, jak se někde nouzově vyspat, je kvalitní karimatka a spacák. Pokud máte teplý spacák, ve kterém vám není zima a karimatku, která dobře izoluje a je měkká, pak budete spát naprosto všude. Spala jsem na pláži, v městském parku, na benzínce u dálnice i na parkovišti v Alpách. Pokud jste citlivý na světlo a hluk, stejně jako já, pak doporučuji špunty do uší a masku přes oči. Ze začátku mi to dělalo problém a špunty jsem nesnesla, po čase jsem se naučila a nosím je, i když to není potřeba. Naprosto vás to izoluje od okolního světa a už se nebudete bát každého šustnutí v trávě.

za tmy si ustelete a ráno okolo šesté zmizíte

Pozvání

Když stopujete nebo se hodně bavíte s místními lidmi, může se Vám stát, že vás někdo pozve k sobě domů nebo vám nabídne místo na zahradě, kde si můžete postavit stan. Nikdy nic takového neočekávejte, ale stát se to může. Případně pokud někoho ve vesnici nebo na zahradě uvidíte, zeptejte se, kde byste v okolí mohli přespat, že máte stan. Hodní lidé se zahradou vás tam nechají. 





















Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

11 kroků k podnikání & cestování

Santa Pola / Alicante