Feliz Navidad - Vánoce ve Španělsku

Španělsko je sice za humny, ale dárky tu nenosí ani Ježíšek, ani Santa Claus. Velký poprask je mezi lidmi už 22. prosince, kdy všichni sledují loterii, a dvacátého čtvrtého se normálně pracuje až do pozdních večerních hodin.  Cukroví se doma nepeče,  a vlastně se asi ani moc nevaří. Španělé si rádi dopřejí v restauraci. A rozbalují se dárečky 24 anebo 25. prosince? Jaká je výzdoba? Co se večeří? 

Granada


Ve Španělsku se začalo ,,vánočit'' už po našem příjezdu, začátkem listopadu. Do města se instalovala výzdoba. Hlavně železné konstrukce stromečků, světýlka na lampy a zlaté průčelí. Výzdoba se však rozsvítila až v půlce listopadu. 

V obchodních centrech jsou Vánoce cítit snad úplně nejdříve. Všude hrají koledy, Mercadona nám přeje Feliz Navidad a na pultech jsou vystaveny adventní kalendáře a typické španělské cukrovinky - Turrón, Mazapán, ořechy, sušené ovoce a bonbonko/sušenky. Nakoupili jsme si je samozřejmě už v listopadu, abychom věděli, co nám nejvíc chutná. 




Vánoční trhy jsou alespoň v Malaze docela slabota. Nejvíce prodávané jsou figurky do betlému. Betlém je pro Španěly naprostý základ Vánoc, dokonce větší symbol než stromeček, a tak zatímco některé rodiny stromeček ani nemají, betlém má každý. Rodiny staví obrovské betlémy, často i se stromy, řekou, zvířaty, domečky apod., proto najdete na trzích stánky se všemi možnými postavami a figurkami. K jídlu si můžete koupit Churros s horkou čokoládou, palačinky, wafle a jablka v karamelu. Oblíbené mezi dětmi jsou stánky s petardami a práskací kuličky. V Malaze jsme málem ohluchli z toho, jak děti práskali jednu petardu a kuličku za sebou, a rodiče vesele s nimi. Španělé dělají dokonce na Štědrý den ohňostroj a po setmění to všude lítá jako u nás na Silvestra. 

Vánoční trhy v Malaze


Lotería de Navidad

Během prosince si celé Španělsko kupuje lístky na Vánoční loterii, jejíž slosování se koná 22. prosince a vysílá se v televizi, v rádiu, i online. Není to obyčejná loterie, ale taková, na kterou fakt kouká snad každý. Jeden los stojí 20, ale protože jsme chtěli splynout s místními, koupili jsme si jej. Vysílání běží od 9 hodin od rána, až do půl 3 do odpoledne. 

A jak probíhá? Je to pastva pro oči, ale zejména pro uši. V jedné velké železné kouli jsou všechna čísla losů. Každé číslo je na deseti losech, proto se ten los za 20 jmenuje decimo (desetina), a také proto je to tak kolektivní záležitost.
(Většinou se losy kupují do rodin, v práci mezi kolegy, s partou přátel, s týmem, s nějakým spolkem - a pak se výhra dělí deseti mezi všechny. :-))



V druhé menší železné kouli jsou výhry. Asi 13 hlavních výher /nejvyšší výhra je asi 4.000.000 €/ a 180 x je výhra 1000. Těch výher je opravdu spousta, a proto to také trvá tak dlouho. Pokračuje se, dokud není menší koule prázdná. 

No a to nejdůležitější? Děti, krásně oblečené a načančané, vytahují čísla z koulí a zpívají je. Jeden zazpívá číslo losu a druhý zazpívá výhru. 


Nejmenší částa, kterou tak můžete na jeden los vyhrát je 100€,  to jste pořád 80€ v plusu. No. My dva jsme bohužel nevyhráli ani to, ale podívanou jsme si 22. prosince náramně užili. 

Churros

Nochebuena - Štědrý večer

Na Štědrý den se normálně pracuje, obchody jsou otevřené do 19 hodin, a restaurace vesměs i do noci. Nám se bohužel nepodařilo najít otevřenou restauraci (COVID), ale většina Španělů za normálních okolností buď večeří v restauraci anebo doma s rodinou (humra, krevety a další mořské plody, drůbež a hlavně jammón /šunka/). Z jejich masového menu nás nic nezaujalo, a tak jsme zůstali věrni asijské kuchyni. Nutno dodat, že Španělé večeří pozdě. Začínají klidně až kolem desáté večer, a tak po večeři ihned vyrazí do kostela na mši, a mladí do barů za přáteli. 

misa de nochebuena - Vánoční mše


Mše byla ve velkých městech ve 23.30, a v menších městech až druhý den dopoledne. 

25. prosince je svátek. Španělé se schází doma s rodinou. Rodiny jsou docela početné, a scházejí se i se strýčky, tetičkami, bratranci apod. Letos byly povolené setkání max. deseti osob, kvůli pandemii, což je pro většinu místních katastrofa. 

My jsme si dopoledne zašli na mši na malé vesnici, kde nás bylo i s farářem asi deset. Porozuměla jsem něco o tom, že se Ježíš reinkarnoval do nás všech, a že jej musíme cítit. Po dvaceti minutách jsme měli předčítání z Bible ve španělštině dost, a protože Jirka rozuměl jen ,,chezu'' - Ježíš, odešli jsme. 

Sevilla, 25.12.


Odpoledne jsme dorazili do Sevilly, kde jsme si zašli na pořádnou mši do místní katedrály. Byla jsem zklamaná, že se ani na jedné mši nezpívalo. Jen se povídalo a četlo z bible. Za odměnu jsme si mohli sáhnout na sošku malého Ježíška a sníst hostii. 

V Seville byl konečně pořádný vánoční trh, na kterém jsme pocítili vánoční atmosféru, a zašli jsme si na výbornou večeři. Na Štěpána bylo po Vánocích. Spousta místních stále nosila santovské čepičky, vánoční svetry a různé čelenky.

Výzdoba v Andalusii

Regalos - dárečky

Jak je to ale vlastně s dárky? Rozbalují si je děti večer anebo ráno? 

Alternativou k Santa Clausovi anebo Ježíškovi je ve Španělsku Papá Noel. Vousatý dědeček v červeném kabátě. Ten je však pouze převzatý z USA a není původní španělskou tradicí. Ve Španělsku se totiž na Vánoce nic moc neděje. Lidé se schází s rodinou, dobře se nají, vystaví si betlém a hotovo. Ten hlavní svátek je až 5, potažmo 6. ledna na tři Krále. 

los Reyes Magos

Na tradici svátku Tří králů se konají průvody městem, které doprovází alegorické vozy, dětem se háží bonbonky, králové mají proslov, a tak. Nojo. Tento rok je vše samozřejmě zrušeno kvůli covidu. 

Pátého ledna večer však malý Španěláčci připraví vodu pro velbloudy a sekt pro krále, a své vyčištěné botičky na balkon či za dveře, a šestého ledna v nich najdou dárečky. 

Plaza de Carmen, Granada



To je původní zvyk ze Španělska. 

Dnes je však celý svět ovlivněn Amerikou, a tak spousta dětí dostává dárečky už 25. prosince ráno, od Papá Noela v červeném kabátku. 

Na Tři krále se poté rodina schází k obědu, jí se tradiční buchta, Roscon de Reyes a Vánoce jsou u konce. 





Kromě vlastních zkušeností s letošními Vánocemi jsem se užitečná španělská slovíčka  a tradice dozvěděla od Ivanky ze Španělština do plavek , pokud by se někdo chtěl učit španělsky anebo se třeba příští rok přidat k jejímu Adventnímu kalendáři, tak mohu doporučit. Viděla jsem díky tomu tři cestovatelské přednášky na téma Vánoce ve Španělsku, Peru a Mexiku. 













Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

11 kroků k podnikání & cestování

Santa Pola / Alicante