Momo,Paratha či Dhalbhat?

Jaká je nepálská kuchyně? Mnozí by asi namítli, že se dá shrnout jedním slovem – Dhalbhat. Pravděpodobně bych tento článek vůbec nepsala, kdybychom zůstali jen u dobrovolničení, ale pokud se chystáte do Nepálu na delší čas, tak se vám rýže po pár týdnech omrzí, přichází tedy na řadu další nepálské pokrmy.

Dhalbhat pro chudé (domácí)
Ráda bych ještě napsala, že ceny uvedené na internetu, například na Numbeo.com, úplně neodpovídají realitě. Samozřejmě jsou restaurace dražší a restaurace levnější, zpravidla platí, že kam chodí místní, stojí teplé jídlo cca 90-200NPR. Většinou platíme okolo 300NPR za dvě teplá jídla bez pití. Nejlevnější čaj jsme pili za 10NPR. Nenechte se tedy zlákat turistickými místy, pokud jedete low budget.

Když cestuji po Evropě, je nejlevnější formou stravování pečivo, paštiky, sýry apod. V Nepálu NE! Mnohem lépe a levněji se najíte v restauraci, ačkoliv je to paradox. Toastový chleba vychází na 50-80NPR, 200g sýra asi 240NPR, burákové máslo 200NPR. Platí, že je vše asi dvakrát, možná třikrát levnější než u nás, něco je nastejno a alkohol vychází dráž než u nás – což je mě osobně úplně fuk. Všechno, co si koupíte, je pravděpodobně BIO. Před každým domem je malý krám, ve kterém ženy nabízí ovoce a zeleninu, jež vypěstovali. Pečivo, jogurt (dahí) i sýr bývá také domácí. Až se vám bude stýskat po nezdravé stravě, sušenky, chipsy a Coca-Colu, seženete úplně na každém rohu.

Dhalbhat (Thali set)
Porce rýže s luštěninami. Existuje v různých variantách, aneb co dům dal. Většinou tam nechyběla čočka, brambory a nějaká zelenina. Nejčastěji je to špenát, květák, cizrna. V restauracích to většinou vypadá takhle: porce rýže, miska s polévkou, hromádka špenátu, hromádka bramborové směsi s květákem (curry) a čerstvá zelenina. Jakmile některou z hromádek dojíte, obsluhující donese přídavek, dokud jej nestopnete.


Pro masožrouty: nejčastěji je k Dhalbátu kuřecí (s kostmi), buvolí, skopové či ryba.

Chawmein (vegg., egg., meat.,)
Smažené nudle s cibulkou, zeleninou (nejčastěji čínské zelí) a podle vaší volby s vejcem, masem. Nudle si můžete zalít sladkou omáčkou ze zeleniny (sladší a jemnější kečup).


Paratha
Plněná placka masem či zeleninou, opečená nasucho na pánvi.



MOMO
Plněné knedlíčky směsí zeleniny nebo masem, sýrem, bramborami. Většina restaurací nabízí vařené, smažené či pečené. Ty smažené, plněné zeleninou, chutnají podobně jako jarní rolka.

Curry a rýže (chapati)
Jakákoliv omáčka se jmenuje curry. Když si objednáte curry, může v tom plavat cokoliv – většinou jsou to brambory, květák, cizrna, případně maso. Jako přílohu můžete zvolit různé druhy rýže nebo placky. Chapati jsou placky pečené nasucho. S těmi plackami je to takové, že člověk nikdy neví, jaké budou. V Pokhaře byli tenké jako papír, a tak mi ani čtyři nestačily, jinde zase silné a mastné, a tak jsem snědla jen dvě..


Samosa
Směs brambor, hrášku, koření v těstíčku, které se zabalí do trojúhelníkového tvaru a osmaží. Je to skvělá svačinka s sebou na cesty a nebo i příloha k nějakému curry. Jeden kousek stojí 15-30NPR.


Pakauda
Hromádka zeleniny obalená v těstíčku a osmažená v oleji. Takové zdravější mlsání k pivu (nebo prostě jentak).


Fried rice
V podstatě naše rizoto, jen o dost mastnější, s většími kusy cibule.

Thukpa
Pálivá polévka s nudlemi nebo možná nudle zalité horkou vodou s česnekem, zázvorem a chilli. Pokud jste v horách chytli rýmu, spolehlivě vás Thukpa vyléčí.

Thenthuk
Zeleninový vývar, pravděpodobně z kedlubny nebo nějaké ředkve. S cibulí, česnekem, velkými kusy těstovin. Nezdá se to, ale opravdu to zasytí. Thenthuk je tibetské jídlo, které jsme ochutnali v Pokhaře, nedaleko Tibetian Refugee kempu.

Paneer
Je to v podstatě bílý sýr, který sám o sobě nemá žádnou chuť. Chutná jako 20% eidam nebo jako tofu. Avšak pokud jste vegetariáni nebo se z nějakého důvodu rozhodnete v Nepálu nejíst maso, stejně jako já, je to skvělá volba. Doporučuji Mutter Paneer s Chapati. Možná nejlepší jídlo, které jsem v Nepálu zatím jedla.


BBQ – Večer po setmění žhaví Nepálci gril a k vidění jsou marinovaná křidélka, špízy, plátky masa. Protože už měsíc nejím maso, neochutnala jsem.

Lassi – jogurtový nápoj, podobný kefíru. Moc mi chutnalo banánové lassi, ale v nabídce je i neochucené, čokoládové či mix ovoce.

Čaj – zamilovala jsem si nepálský čaj. Je v něm možná víc cukru, než vody, ale je tááák dobrý. Voní po hřebíčku a skořici a je slaďoučký. Naučila jsem se ho i chválit: ,,míto číja´´.

Nezapomeňte, že Nepálci mají rádi celkem dost pálivé jídlo, a tak vám běžně do všeho nakrájí pár papriček. Nebojte se říct, že nechcete ´´spicy´´ a stejně se připravte na to, že to ´´trochu´´ pálivé bude. Já jsem chilli nikdy předtím nejedla a pálil mě i pepř, ale postupně si zvykám a začíná mi pálivé jídlo chutnat. A kromě toho – bude to mít pozitivní vliv na vaše zažívání, někdy až moc. :-D

Z potravin, které jíme běžně doma, se dají koupit ovesné vločky, mléko (prodávané v sáčku O,5L), bílý jogurt, toastový chleba a sladké pečivo, med, marmeláda, sušenky, ovoce a zelenina, sýr. No vyjmenovala jsem jen to, co je dostupné skoro v každé vesnici, za přijatelnou nepálskou cenu. V Kathamandu či Pokhaře seženete úplně všechno. V některém supermarketu pro turisty nebo v German bakery. 

Rada na závěr: Nepřijeli jste do Nepálu jíst evropské jídlo, že ne? Pokud ano, tak se připravte, že vaše očekávání budou hodně silně zklamána. Nepálci naše jídlo zkrátka neumí připravit, a tak na pizzu, burger a lasagne raději zapomeňte, ačkoliv je některé jídelníčky nabízejí. 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

11 kroků k podnikání & cestování

Santa Pola / Alicante