Budapešťské jazykolamy

Uprostřed slovanských jazyků, kterým s trochou snahy rozumíme, se najednou objevilo Maďarsko, plné slov jako ,,ekele, kekete, mekele, kerete´´. I přes veškerou snahu a spojení pěti světových jazyků, které ovládám, jsem neporozuměla místním.

Je to za rohem, byla by škoda se tam nevypravit. V Budapešti Vás čeká lahodné jídlo, horké lázně a krásné stavby. Tento rok jsem tam byla hned dvakrát. Jednou letecky, a podruhé stopem. Jezdí tam dokonce vlak z Prahy a nebo spousta dálkových autobusů, za pár korun. Váháte? Čtěte.

Procházíme se podél řeky. Majestátní kamenný most s hrdými lvy nás vede na druhou stranu Dunaje, kde prudce stoupáme do kopce. Hrad Buda, výborné místo na instagram fotky i romantiku. Výměna stráží, davy turistů a prodejců. Ve vzduchu je cítit trdelník, káva a popcorn. Procházíme k rybářské baště, odkud je na protější parlament ještě fotogeničtější výhled. V zimě turniket nikdo nestřeží, a tak je vstupné zdarma, v sezóně se dostanete na hradby pouze za poplatek. Scházíme schody zpět dolů k řece a zbavujeme se davu turistů, který ihned usedá do teplých autobusů.

Tip: Až budete scházet ze schodů od rybářské bašty směrem k řece, klidnou hezkou čtvrtí, zastavte se v místní prťavé pekárně a dejte si šnečka. Se skořicí, kakaem nebo ořechy.. mňam.

Slavná budova Országház aneb parlament, obklopen protestujícími občany, vojáky, turisty a v létě kvetoucí levandulí. Projděte se kolem ze všech stran, vstřebávejte tu atmosféru a vůni.  Potom se můžete vydat směrem k bazilice sv. Štěpána – máte-li rádi hudbu, zajděte večer na varhanní koncert. Je to nádhera. Ačkoliv hudbě, ve které se nezpívá, vůbec nerozumím, ta atmosféra je úžasná.

Poprvé jsem si maďarskou metropoli užila se vší parádou a zaplatila za to v řádech tisíců, podruhé jsem si jí užila lowcost a zaplatila pár stovek.. Cestovat se dá všelijak. Někdy se šetřit vyplatí, někdy se tím připravíte o spousty zážitků. A co tedy rozhodně nevynechat?

Gulášová polévka


Jídlo v Maďarsku je nejen dobré, ale také levné. Ceny jsou podobné jako u nás, a tak si můžete bez výčitek dopřát jídlo v restauraci, či na trhu. Kromě klasické gulášové polévky jsme si objednali kuře na paprice, lečo nebo Pörkölt. Zkrátka – paprika všude, a tak si vezeme několik sáčků i domů.
PS: Vaše babička bude určitě také nadšená. 

Lázně

Vstupné asi 500 Kč na celý den. Můžete si půjčit ručníky i župany a užít si krásný den plný relaxu. Venku bylo asi kolem pěti stupňů a my jsme se vyhřívali v horké vodě. Stojí to za to!


Synagoga
Nezapomeňte doma ISIC kartu, dostanete slevu. Vstupné sice není nejlevnější, ale s průvodcem. Jedná se o největší synagogu v Evropě a strávili jsme tu několik hodin, nejen v synagoze, ale také v muzeu a zahradách. Pokud se zajímáte o dějiny minulého století, najdete v Budapešti nejedno místo, připomínající holocaust. Zastavte se na pravém břehu řeky, nedaleko parlamentu. Šedesát párů bot zde připomíná smrt Židů v Budapešti za druhé světové války.





Na závěr: Jestli chcete ušetřit, ubytujte se blízko centra, nejlevnější hostely stojí okolo 10EUR/noc a všechny památky jsou v docházkové vzdálenosti. Taková patnáctikilometrová procházka městem, obzvlášť za hezkého počasí, je nejlepším způsobem, jak jej poznat.






Nějaké dotazy? Napište mi! :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

11 kroků k podnikání & cestování

Splněný sen o digitálním nomádství💻