Brusel

Páni, letenky za tři stovky? Wow. „Štefko, letíš se mnou do Bruselu?”
„Oukej, kdy?”
A tak jsme koupily dvě letenky, aniž bychom nad tím příliš přemýšlely. Pokud totiž narazíte na FB na nějaký příspěvek, ohlašující akční letenky, nesmíte váhat příliš dlouho. Ty minuty, kdy obvoláváte známé, jestli s vámi někdo poletí, dohadujete termín a zvažujete, co a jak, vás mohou přijít na dvojnásobnou až trojnásobnou cenu, a někdy může být vyprodáno úplně. A tak mám v e-mailu dvě zpáteční letenky do Bruselu Charleroi na pátek třináctého. 

Cestu z Chemnitz do Prahy vyřešíme celkem snadno žlutým autobusem, a cena za dopravu tak opět naskakuje o nějakou tu stovku.


Po příletu do Bruselu nás přivítá chladné deštivé počasí, asi takové, jako když se právě teď podíváte z okna. Nic pěkného. Nasazujeme kapuci, procházíme všemi možnými protidrogovými a protibombovými kontrolami, a zvažujeme, jak se dostat do centra města. Koukám do mapy. „Kámo, vždyť jsme uplně někde v prdeli. Asi padesát kilometrů od města. Wtf.” No dobře, v Miláně bylo letiště taky dál od města, a jeli jsme autobusem, vzpomínám si, „tak se pojď podívat na ty zastávky.”

Cena za autobus nás příliš nepotěšila – 17€. Hledáme na internetu nějakou levnější variantu, ale bohužel, měly jsme si jízdenky zakoupit předem, pak by byla nejnižší cena cca 5€. No, tak přece nebudeme tři dny čekat na letišti. Pořizujeme nejlevnější dostupnou jízdenku za 14€ a usedáme do tepla autobusu. Jaké z toho plyne ponaučení? Letenka sice může stát pár korun, ale autobus z letiště do města bude dražší než ta letenka. Pokud chcete ušetřit, kupte si jízdenku předem. A co bych udělala dnes? V kontejneru našla kus starého kartonu, fixem na něj napsala CITY CENTRE a šla stopovat k výjezdu z letištního parkoviště. Cena za dopravu se tedy opravdu pohybuje od nuly, až po šílené částky. ;-)


            Ubytování jsme si zajistily předem, tak jak to na plánované euro víkendy dělám vždy. Vím totiž přesně, kdy přijedu a kdy odjedu a tak není tak těžké najít nějaké levné ubytování a ještě být trochu vybíravá. Například, aby to bylo v docházkové vzdálenosti k centru (nenechte se zmást, moje docházková vzdálenost je 5 km), aby tam byl přístup do kuchyně, aby to hezky a romanticky vypadalo, a aby tam byl fén na vlasy. (Chceme mít totiž hezké fotky, žejo)
Ubytování hledám na airbnb, a pokud to ještě neznáte a nepoužíváte, dostanete ode mě slevu na první ubytování:
www.airbnb.cz/c/kikas60
Ubytovali jsme se v několikapatrovém úzkém domečku a bydlely v nejvyšší komnatě. Domeček vypadal podobně jako dům Weasleyových, a jelikož miluju HP, tak jsem si ho docela oblíbila. Teda až na tu tlustou kočku, která žila v domě s námi.



První den jsme se vydaly do centra města a prošly se kolem královského paláce přes Coudenbergpaleis, skrz park Mont des Arts (kde je krásný výhled na město a skvělá terasa na fotky), až na hlavní náměstí. Po cestě si můžete dopřát typické vafle (ale pozor, cedule hlásají vafle od 1€, 1€ zaplatíte, pokud si dáte vafli tak, jak ji jedí místní, pouze s cukrem, pokud na ni chcete zmrzlinu, čokoládu, šlehačku, ovoce a lentilky, připlatíte si až do výše 7-8€). My jsme si dopřály belgické hranolky a vydaly se zkoumat uličky kolem náměstí.



Pokud se vydáte za největším davem turistů, snadno dojdete až k Manneken Pis, po Atomiu možná nejslavnější památce. Dejte si pozor, abyste sošku nepřehlédli, je tak malinká, že čůrajícího minipindíka sotva uvidíte. Pokud byste v čůrajících sochách nalezli zálibu, Brusel má i nadále co nabídnout, v ulici Rue des Chartreux najdete čůrající sochu psa a v blízkosti slavného baru Delírium je copatá čůrající holčička – Jaenneke Pis. Pokud vás pohled na močící holčičku nenalákal, i přesto doporučuji do této uličky zajít a mrknout do několikapatrového baru s největším počtem točených piv, co jsem ve svém životě viděla. Během naší návštěvy jsme stihly ochutnat asi 5-7 druhů piva, a tímto tempem se budeme muset do baru ještě alespoň čtyřistakrát vrátit, pokud chceme ochutnat všechny. http://www.deliriumcafe.be/

Belgie je považována za pivní velmoc a vaří se tam více než 700 druhů piva ve 130 pivovarech. Doporučuji ochutnat Delirium Tremens, které bylo světově oceněno (ale nepijte ho moc, má asi 8%), nebo pivo třešňové či čokoládové.



Po návštěvě tohohle baru jsme se potřebovaly probrat, a tak jsme se rozhodly pěšky vydat k bazilice Sacre coure, která je dál od centra. Bylo zvláštní, že kolem baziliky, patřící mezi pět nejrozlehlejších v Evropě, nebyla žádná auta, ani žádní lidé. Myslely jsme si, že je zavřeno, ale přesto jsme zkusily dveře. Vstup do baziliky je zdarma a za 5€ můžete vyjet výtahem na panorama view, kde je za pěkného počasí krásně vidět celé město. Dokonce jsme poprvé zahlédli Atomium, ke kterému se odpoledne chceme vydat. Vstupné je možné zaplatit bezkontaktní platební kartou.

Procházka k symbolu města byla dlouhá necelých 7 kilometrů, během kterých jsme si povídaly. Když cestujete s kamarádkou, vůbec vám nepřipadá, že jdete tolik kilometrů. Zkrátka mluvíte, a mluvíte a mluvíte a najednou se před vámi objeví obrovské koule. Kolem Atomia se nachází park miniatur, kde můžete vidět mrňavé modely světových budov, my jsme však jeden takový navštívily nedávno v Německu (Lichtenstein), tak si to necháme ujít. 
Vstupné do těch koulí stálo 15€, pro studenty 8€.(s průkazem)


Poslední den jsme nechaly pro návštěvu Parc du Cinquantenaire, který nás okouzlil svým klidem. Seděly tam celé rodiny s dětmi, zamilované páry, přátelé i kolegové. Lidi si přišli posedět, sníst svačinu nebo na chvíli vypadnout z kanceláře. Nakoupily jsme si jídlo a poobědvaly jsme, abychom se mohly naposledy vydat do centra k radnici.



 Radnice a celé náměstí je bezesporu tím nejkrásnějším místem v Bruselu. Obzvlášť večer, když odpadnou průvodci s deštníky, svolávající svojí skupinku turistů. Uprostřed náměstí posedávají lidé na zemi, pijí pivo, poslouchají hudbu, povídají si a vstřebávají atmosféru historických budov, které jsou po setmění krásně nasvícené.



Co dalšího?
  • ·         ochutnejte belgické pralinky
  • ·         milujete komiksy? Navštivte třípatrové muzeum komiksů a užívejte si překrásné malby na budovách. Znáte postavu Tintina? ;-)
  • ·         nezapomeňte na budovu Evropského parlamentu

Moc ráda bych vám doporučila zajímavá místa a památky, ale nejsem zrovna přeborník v plánování. Jakou radu vám ale můžu dát, abyste toho viděli a prožili z Bruselu co nejvíc? Taková rada se vlastně vztahuje na všechna města – CHOĎTE PĚŠKY. 
Vím, že je občas MHD docela levné, pohodlné a účinné, ale chodit po městě pěšky v sobě skrývá spoustu +. Například můžete ihned zapadnout do každého kostelíku, který cestou potkáte. Můžete si koupit kafíčko, vafli nebo hranolky u toho nejlepšího stánku, můžete se zastavit u každého domu, přečíst si o něm nebo se kolemjdoucích zeptat. Často zabrouzdáte do čtvrtí, kam běžný turista nedojde, a tak uvidíte, jak se lidem ve městě reálně žije – jak vypadají jejich domy, zahrady a terasy. Většinou objevím nejkrásnější místa právě tehdy, když žádná nehledám.

A poslední rada na závěr – pokud máte strach, že se sami při bloumání městem ztratíte a v mapě hledat neumíte, pak vyzkoušejte Freetours. Ve většině velkoměst, která jsem navštívila, jsem viděla nabídku prohlídky města zdarma a několikrát ji dokonce využila. Průvodci jsou většinou studenti nebo cizinci, kteří v městě dlouhodobě žijí a zamilovali si ho. Ukáží vám nejen hlavní památky města, ale provedou vás uličkami, na které by běžný turista sám nepřišel, poví vám zajímavé příběhy a historky, které se k daným budovám a místům váží a nejenže vám doporučí, kam zajít na pivo, půjdou tam potom s vámi, a můžete se zeptat na cokoliv, co by vás zajímalo dále. Průvodcům pak můžete dát nějaké to euro, pokud se vám jejich služby líbily. Někteří lidé odcházejí předčasně, aby nemuseli platit nic, my jsme však vždy zaplatily cca 5€, protože to bylo skvělý.

- sraz je na náměstí (oranžové deštníky)

Podobných eurovíkendů jsem v posledních dvou letech pár absolvovala. Většinou mě k tomu přivedla levná letenka, kterou jsem zahlédla na FB. Levnými letenkami však náklady na takový víkend nekončí, je potřeba, s tím počítat. K nákladům na dopravu je potřeba připočítat cestu na/z letiště, případně MHD. + ubytování, protože v centru města je trochu obtížné vyspat se v hamace.
 + Zážitky. Pokud navštívíte Paříž, tak prostě musíte nahoru na Eiffelovku, pokud jedete do Berlína, chcete vidět televizní věž, a pokud jste v Bruselu, koule jsou jasná volba. Když jste na dovolené na 2-3 dny, víte, že se nemusíte upejpat, že to rychle skončí, a tak si ten čas chcete vynahradit tím, že toho stihnete ochutnat, vidět a poznat co nejvíc. Vafle? To chci. Hranolky? To chci. Poslat pohled. Koupit pralinky. Zajít na ochutnávku piv. Zajít do muzea.

- Čím kratší cesta, tím větší podnět k turistickému chování, atak nakonec během eurovíkendu utratím stejně peněz jako za třítýdenní cestu, během které vidím měst, i zemí několik. Návštěva města ve mně zároveň podnítí pocit, že musím vypadat dobře a reprezentativně, a tak odložím krosnu, legíny a umaštěnou čelenku, a oblékám se do šatů, džínsů a kabátků. Najednou se přistihnu, že procházím primarkem a sedím ve Starbucks, protože vlastně proč ne, jsem na dovolené…










Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

11 kroků k podnikání & cestování

Santa Pola / Alicante