Ubytování ve Španělsku - Malaga

Jak najít ubytování v Malaze, které nestojí milión, a co k tomu budete potřebovat? Určitě je více možností, ale napíšu to, co jsme sami zažili, a jak jsme dopadli my. Byty ve Španělsku jsou docela drahé. Malá garsonka tzv. estudio kolem 500 euro na měsíc a hezké byty kolem 1000 euro na měsíc. (viz airbnb)



AIRBNB

Byty na airbnb se dají momentálně pronajmout i na měsíc a víc, ale nevýhodou je, že musíte celý nájem zaplatit najednou. Má to dva háčky. Když se vám ten byt nebude líbit, nebude v něm dobré internetové připojení (pro nás oba zásadní věc), budete mít hlučné sousedy nebo cokoliv, co z fotek nevyčtete, tak máte smůlu. 

Za druhé - můžete si byt koupit jen na týden, ale pokud se vám bude líbit, a budete v něm chtít zůstat déle, tak to nemusí být dost dobře možné. Byt může být rezervovaný, i kdyby jen na jednu noc anebo na tři  noci další týden, musíte se odstěhovat - takhle funguje rezervační systém airbnb. Nehledě na to, že hezky vypadající byty s dobrým internetem, kuchyní a balkonem jsou trochu vystylované a insta-friendly a stojí minimálně 1000 euro za měsíc. 

První týden jsem bydleli přes airbnb v centru Malagy. Měli jsme krásný byt, deset minut od pláže a dvě minuty od katedrály, zároveň však v klidné uličce. Byt byl velký - dvě ložnice, kuchyně, obrovský obývák s jídelnou a koupelna a stál cca 1100 euro na měsíc, což jsme si rozhodně nemohli dovolit, ale kvůli covid situaci jsme si nechtěli vybírat byt z Čech a platit cokoliv předem, báli jsme se, že nakonec neodletíme a peníze by propadly. 

Zaplatili jsme si tedy den před odletem ubytování na týden. Pokud byste chtěli airbnb vyzkoušet, mám pro vás slevu 48  na první pobyt - https://www.airbnb.cz/c/kikas60

FACEBOOK

V nejrůznějších FB skupinách najdete ubytování jak od Čechů žijících v Malaze a okolí, tak od místních. Výhodou je, že se s daným člověkem můžete spojit a zeptat se na cokoliv. My jsme se takto spojili s několika lidmi, kteří nám do zpráv zaslali video bytu (přeci jen řekne více, na fotkách jsou prostory často zkreslené), informovali jsme se o rychlosti internetu, který můžete změřit přes speedtest a pro nás dalším důležitým vybavením bytu je: pračka, sušák, nádobí, spotřebiče apod., jelikož přijedeme opravdu jen s malým 40 l batohem. 

Doporučuji skupiny Expats in Malaga, Češi a Slováci v Malaze, Malaga flats apod. Většina inzerátů byla španělsky, ale našli jsme i nějaké anglické. 



IDEALISTA

Spousta známých mi doporučovala tento web, ale když si jej důkladněji projedete, tak zjistíte, že je většina nabídek od realitních kanceláří, a že chtějí provizi za sjednání. Většina fotek nebyla v moc dobré kvalitě a je vyžadován telefonický kontakt. Pro cizince, kteří nemluví plynule španělsky je to trošku barikáda, řekla bych, a tak mi FB a sociální sítě přišly jako nejvhodnější řešení. 


Naše bydlení na zimu 2020-21

Nakonec jsme si na FB domluvili dvě prohlídky bytu (komunikace kompletně ve španělštině!), dostali jsme video bytu a adresu, a tak jsme si na googlu prohlédli okolí (nejbližší pláž, park, obchod, kavárna..) a vyrazili 3 dny po příletu do Španělska na prohlídku. 


V prvním bytě se nám příliš nelíbilo. Starý činžák se starším dřevěným nábytkem, bez balkónu, plně vybavený, ale tak nějak spíše pro tři studenty než-li pro pár. 3 ložnice, obývák, kuchyň a koupelna, vše propojené dlouhou chodbou, za 700 euro měsíčně. No, necítila jsem se tam moc dobře, ale bylo to v centru Malagy. 

Druhý byt byl v naprosto úžasné lokalitě. Sice 30 km od centra - Torrequebrada, ale s výhledem na moře, asi 50 m od pláže, z druhé strany s výhledem na golfové hřiště a s vlastní terasou a zahradou, na které je bazén a za níž jsou tenisové kurty - plně k dispozici. Přes ulici je kavárny a pod kavárnou pláž.


,, Ah. Jako v Malibu.. kde jsem nikdy nebyla :D '' A tak jsme po prohlídce odkývali, že byt bereme. 

Nebylo to však úplně snadné. Paní pronajímatelka měla ještě další zájemce, chtěla vidět výpis z účtu, potvrzení o zaměstnání a příjmech, naše doklady a působila celkem opatrně - asi jsem nebyli důvěryhodní uchazeči o bydlení, když jsme jí řekli, že pracujeme online. 

Nakonec jsme kauci a tříměsíční nájem zaplatili předem a podepsali smlouvu. Bylo to trošku stresující, ještě jsem nikomu neposílala dva a půl tisíce euro jen tak na účet, ale .. bydlíme ! 

Máme smlouvu na Doňu Kristinu a Dona Jiriho. 





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

11 kroků k podnikání & cestování

Santa Pola / Alicante