VařímbezMasa - Musaka

Řecko na talíři

Zastesklo se mi po jídlech, které jsem milovala jako masožravka. A to je třeba řecká musaka. Tak jsem zkusila náhražku masa - sojové maso (granulát). A buď jsem zapomněla, jak maso chutná anebo je to prostě skvělé! 


Musaka s lilkem a sýrem



Suroviny: 


  • brambory
  • sojové maso, granulát - 1 sáček 
  • smetana
  • mouka
  • máslo
  • rajčata v plechovce (krájená)
  • cibule
  • česnek
  • koření: bazalka, oregano, mleté maso, sůl, pepř
  • lilek
  • sýr




Počítejte s tím, že musaku denně vařit nebudete. Né že by to bylo kdovíjak složité, ale našpiní se u toho docela dost nádobí. :P 


HRNEC S BRAMBORAMI 

Nejprve si uvaříme brambory ve slupce a necháme vychladnout. 

Když jsou brambory studené, tak je oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. 

PLECH S LILKEM

Lilek rozkrájíme na kolečka, posolíme a necháme ,,vybrečet´´. Kapičky vody setřeme ubrouskem, rozložíme plátky na plech, posypeme grilovacím kořením a opečeme v troubě anebo ještě lépe ogrilujeme.

HRNEC SE SOJ. MASEM

Do hrnce napustíme litr horké vody, kterou osolíme, přidáme kostku zeleninového vývaru a přivedeme k varu. Vsypeme granulát, povaříme podle návodu na obalu - cca 10 min. a slijeme. Dejte si pozor, abyste maso opravdu dobře vymačkali, aby v něm nebyla voda. Pak to chutná, jak houba :-D. Takže do síta anebo cedníku a klidně rukama vymačkat. 

PÁNEV S OMÁČKOU

Nakrájíme cibulku nadrobno a osmahneme dosklovata. Přidáme na kousky nakrájený česnek a vymačkané sojové maso, posypeme kořením na mleté maso. Zalijeme plechovkou s rajčaty, můžeme přidat i rajský protlak anebo kečup - záleží kolik chcete omáčky. Dochutíme pepřem, chilli, oreganem.

RENDLÍK S BEŠAMELEM

Rozpustíme trošku másla a přidáme hladkou mouku. Světlou jíšku zalijeme studenou smetanou a mícháme metličkou tak, aby se nedělali hrudky a omáčka byla hladká. 

SÝR

Sýr nastrouháme nahrubo. :-) 



ZAPÉKACÍ MÍSA

Všechny připravené suroviny se smíchají v zapékací míse. 

Předehřejte si troubu asi na 180° a začněte vyskládávat vrstvy. Nejprve brambory nakrájené na kolečka, omáčka se sojovým masem, kolečka pečeného lilku, bešamel. Ještě jednou tato vrstva - brambory, červená omáčka, lilek, bešamel.

Na horní vrstvu bešamelu nasypeme sýr tak, aby pokryl celou plochu zapékací mísy a vytvořil sýrovou krustu. 

Pečeme dozlatova. :-) 


DOBROU CHUŤ !

Pokud jste recept vyzkoušeli a povedlo se vám to, tak mi na FB - VařímbezMasa pošlete fotku! :-) 









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

11 kroků k podnikání & cestování

Santa Pola / Alicante