VařímbezMasa - Paneer

Vykouzlit tuhle bílou kuličku mě několikrát stálo nervy. O co jde? Je to indický paneer - domácí. Běžně se v Indii dá koupit v obchodě anebo v Evropě ve speciálním obchodě. Jenže vzhledem k tomu, že tady v Mladé Boleslavi, kde momentálně žijeme, žádný indický obchod není, poradili mi přátelé, abych si paneer udělala doma. 

K čemu nám bude? Je to v podstatě náhražka masa do všech indických omáček. I v Indii mají vždy dvě verze curry - masovou anebo paneer. Uvidíte ho i na meníčku v indické restauraci a rozhodně se toho nebojte, je to mňamka. 

No a pokud by se vám to náhodou nepovedlo, jakože mě se o asi čtyřikrát nepovedlo.. haha... můžete do omáček používat bílé tofu. 



Tak jo. 

Budete potřebovat mléko. Tučné mléko. Nejlépe přímo z kravského vemínka. Pokud nemáte, kupte v automatu čerstvé mléko (3,8% tuku). Pokud nemáte ani to, dejte tam mléko 3,5% tuku. (Babica style)

Mléko dáte vařit do hrnce, a jakmile se začne vařit a vybublávat nahoru, vypnete plotnu a nalijete dovnitř šťávu z citronu (bez pecek a dužiny). Mléko se začne srážet, a pokud se nesráží, dali jste tam málo citronu. Přidejte. Je potřeba šťáva z celého obrovského citronu anebo ze dvou malých. 

hotový paneer - indický domácí sýr


V hrnci se oddělí takové bílé pucky od žluté vody. Vemte si sítko, dejte do něj čisťonkou utěrku nebo plátýnko, které nepouští chlupy a vylijte tam obsah hrnce. Strčte si do dřezu jiný hrnec, abyste přecezenou vodu, která dřív byla mléko, nevylili.

Obsahuje hodně bílkovin a můžete v ní ještě pak uvařit rýži. 

Takovýhle návod jsem dostala já. thanks Saransh :P



Bílé pucky v sítku propláchněte pod tekoucí vodou, aby v nich nezůstala chuť citronu a nebylo to kyselé. Můžete teoreticky použít i ocet, ale jeho pach je horší než citronová šťáva. 

Nezapomeňte propláchnout jinak to poletí do koše..


Veškerou vodu z plátýnka vymačkejte. Zůstane vám jen bílá hmota. Hodně to utáhněte do pevné kuličky a pověste někam, aby mohla vykapat voda, kterou se vám nepovedlo vyždímat. Vyždímejte to ale fakt dobře a silou. Několikrát se mi potom paneer rozpadl při krájení, když jsem to neudělala dobře. 

už visí..


Po několika minutách/hodinách, kdy paneer vysychal jej můžete použít anebo uskladnit 1-2 dny v lednici. Použít se dá to stovky receptů. Na obrázku je paneer Korma. Jedna z těch sladších omáček.


Vybalíme z utěrky. Nakrájíme na kostky a doufáme, že se to nerozpadne, až jej vhodíme do horké omáčky. 


PS: Přidáváme vždy až úplně nakonec, když je omáčka hotová, aby se jen prohřál a podáváme. 


DOBROU CHUŤ !

Pokud jste recept vyzkoušeli a povedlo se vám to, tak mi na FB - VařímbezMasa pošlete fotku! :-) 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

11 kroků k podnikání & cestování

Splněný sen o digitálním nomádství💻