VařímbezMasa - Paneer
Vykouzlit tuhle bílou kuličku mě několikrát stálo nervy. O co jde? Je to indický paneer - domácí. Běžně se v Indii dá koupit v obchodě anebo v Evropě ve speciálním obchodě. Jenže vzhledem k tomu, že tady v Mladé Boleslavi, kde momentálně žijeme, žádný indický obchod není, poradili mi přátelé, abych si paneer udělala doma.
K čemu nám bude? Je to v podstatě náhražka masa do všech indických omáček. I v Indii mají vždy dvě verze curry - masovou anebo paneer. Uvidíte ho i na meníčku v indické restauraci a rozhodně se toho nebojte, je to mňamka.
No a pokud by se vám to náhodou nepovedlo, jakože mě se o asi čtyřikrát nepovedlo.. haha... můžete do omáček používat bílé tofu.
Tak jo.
Budete potřebovat mléko. Tučné mléko. Nejlépe přímo z kravského vemínka. Pokud nemáte, kupte v automatu čerstvé mléko (3,8% tuku). Pokud nemáte ani to, dejte tam mléko 3,5% tuku. (Babica style)
Mléko dáte vařit do hrnce, a jakmile se začne vařit a vybublávat nahoru, vypnete plotnu a nalijete dovnitř šťávu z citronu (bez pecek a dužiny). Mléko se začne srážet, a pokud se nesráží, dali jste tam málo citronu. Přidejte. Je potřeba šťáva z celého obrovského citronu anebo ze dvou malých.
hotový paneer - indický domácí sýr |
V hrnci se oddělí takové bílé pucky od žluté vody. Vemte si sítko, dejte do něj čisťonkou utěrku nebo plátýnko, které nepouští chlupy a vylijte tam obsah hrnce. Strčte si do dřezu jiný hrnec, abyste přecezenou vodu, která dřív byla mléko, nevylili.
Obsahuje hodně bílkovin a můžete v ní ještě pak uvařit rýži.
Takovýhle návod jsem dostala já. thanks Saransh :P |
Bílé pucky v sítku propláchněte pod tekoucí vodou, aby v nich nezůstala chuť citronu a nebylo to kyselé. Můžete teoreticky použít i ocet, ale jeho pach je horší než citronová šťáva.
Nezapomeňte propláchnout jinak to poletí do koše.. |
Veškerou vodu z plátýnka vymačkejte. Zůstane vám jen bílá hmota. Hodně to utáhněte do pevné kuličky a pověste někam, aby mohla vykapat voda, kterou se vám nepovedlo vyždímat. Vyždímejte to ale fakt dobře a silou. Několikrát se mi potom paneer rozpadl při krájení, když jsem to neudělala dobře.
už visí.. |
Po několika minutách/hodinách, kdy paneer vysychal jej můžete použít anebo uskladnit 1-2 dny v lednici. Použít se dá to stovky receptů. Na obrázku je paneer Korma. Jedna z těch sladších omáček.
Vybalíme z utěrky. Nakrájíme na kostky a doufáme, že se to nerozpadne, až jej vhodíme do horké omáčky.
PS: Přidáváme vždy až úplně nakonec, když je omáčka hotová, aby se jen prohřál a podáváme.
Komentáře
Okomentovat