VařímbezMasa - Kakaový dort s borůvkami
Nedávno jsme slavili, a tak s vámi nasdílím recept na výborný narozeninový dort, který si můžete ozdobit, jak jen chcete. Můžete použít zbytek krému, ořechy, ovoce anebo jej kompletně potáhnout marcipánem/fondánem a ozdobit do nejrůznějších tvarů - viz můj klavír z loňského roku.
Budeme potřebovat:
korpus
- 5 vajec
- cukr krupice - 210 g
- kakao - 5 PL
- 6 lžic studené vody
- hladká mouka - 110 g
- 3/4 sáčku prášku do pečení
- množství si přepočítejte podle toho, zda chcete krémem plnit jen uvnitř anebo budete krémem dort zdobit! :-)
- 60 g másla
- 60 g hladké mouky
- 1 sklenice mléka
- 2 vejce
- 200 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 80 g kakaa
ozdoba
- borůvky
- kešu ořechy
Korpus
Vyšleháme vejce s cukrem do hladké pěny a přidáme kakao a vodu. Vyšleháme do zhoustnutí.
Dále přidáme mouku, smíchanou s práškem do pečiva a pečeme ve vymazané formě. Já vymazávám kokosovým olejem a vysypávám krupicí či strouhaným kokosem. Můžete vysypat i drtí z jiných oříšků.
Pečeme v předehřáté troubě na 160° asi 45 minut.
Náplň
Uděláme světlou jíšku z 60 gramů másla a 60 gramů mouky. Zalijeme sklenicí studeného mléka. Povaříme a dobře mícháme, aby tam nebyly pucky!
Utřeme dvě vejce s máslem, moučkovým cukrem a kakaem a přidáme k světlé a vychladlé jíšce.
Poté korpus rozkrojíme v polovině, namažeme uvnitř, přiklopíme a namažeme ze všech stran. Zbytkem krému můžeme dort ozdobit. Já jsem namlela kešu a smíchala je s holandským kakaem, použitým v krému. Okraje dortu jsem ozdobila kanadskými borůvkami a vně kruhu vsypala kešu.
Komentáře
Okomentovat