VařímbezMasa - Indický Dal z červené čočky
Dal se dá asi připravit na tisíc způsobů, stejně jako česká svíčková nebo rajská. Úplně jiný jsme jedli v Nepálu a úplně jiný v Indii. U rodinky v Jaipuru byl trochu tekutější, v Dillí zase hustější, někde s papadem a cibulí, jinde jako polévka. Předávám recept, který jsem si vyšperkovala podle kamaráda z Gujrati a našich jazýčků.
Základem je však vždy čočka a rýže.
Suroviny:
- červená čočka
- česnek
- zázvor
- chilli - čerstvé i sušené
- pepř
- kurkuma
- olej
- kardamon
- celý kmín
- bobkový list
- hřebíček
- skořice
- sůl
- citron
- koriandr
Do papiňáku dáme sklenici čočky a tři sklenice vody. Necháme půl hodiny namočené a přidáme rozmixovaný česnek se zázvorem a chilli, pepř a kurkumu. Dejte vařit na mírný plamen asi na 15 minut.
Na pánvi si rozehřejte olej/ghee a nechte v něm rozvonět koření. Pak jej vlijte do hrnce s čočkou, jakmile vám z něj vyjde pára. Nakonec jej musíte dochutit - solí, chilli, citronem a můžete i cukrem. Správná chuť je kombinací všech čtyř chutí - sladké, slané, pálivé i kyselé.
Pokud máte čerstvý koriandr můžete přidat i ten.
Je to kumšt a první várka asi nebude to pravé vořechové, ale až se to povede, tak to fakt stojí za to.
K dalu se skvěle hodí papad, který koupíte v indickém obchodě a osmažíte v oleji. :-)
Komentáře
Okomentovat