VařímbezMasa - Indický Dal z červené čočky


Dal se dá asi připravit na tisíc způsobů, stejně jako česká svíčková nebo rajská. Úplně jiný jsme jedli v Nepálu a úplně jiný v Indii. U rodinky v Jaipuru byl trochu tekutější, v Dillí zase hustější, někde s papadem a cibulí, jinde jako polévka. Předávám recept, který jsem si vyšperkovala podle kamaráda z Gujrati a našich jazýčků.

Základem je však vždy čočka a rýže.


Suroviny:


  • červená čočka
  • česnek
  • zázvor
  • chilli - čerstvé i sušené
  • pepř
  • kurkuma
  • olej
  • kardamon
  • celý kmín
  • bobkový list
  • hřebíček
  • skořice
  • sůl
  • citron
  • koriandr
Do papiňáku dáme sklenici čočky a tři sklenice vody. Necháme půl hodiny namočené a přidáme rozmixovaný česnek se zázvorem a chilli, pepř a kurkumu. Dejte vařit na mírný plamen asi na 15 minut. 

Na pánvi si rozehřejte olej/ghee a nechte v něm rozvonět koření. Pak jej vlijte do hrnce s čočkou, jakmile vám z něj vyjde pára. Nakonec jej musíte dochutit - solí, chilli, citronem a můžete i cukrem. Správná chuť je kombinací všech čtyř chutí  - sladké, slané, pálivé i kyselé. 

Pokud máte čerstvý koriandr můžete přidat i ten. 

Je to kumšt a první várka asi nebude to pravé vořechové, ale až se to povede, tak to fakt stojí za to. 

K dalu se skvěle hodí papad, který koupíte v indickém obchodě a osmažíte v oleji. :-) 










Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Splněný sen o digitálním nomádství💻

Omylem v Čechách

11 kroků k podnikání & cestování