VařímbezMasa - Samosa
Většina lidí mi říká, že by si v Indii pouliční jídlo nekoupili.
,,Proč?´´ ptám se. ,,Jak jinak chcete ochutnat to nejlepší, co Indie nabízí?´´
Samosu koupíte na každém rohu, v každém stánečku. Přinesou Vám jí do vlaku, do autobusu anebo si pro ní prostě natáhnete ruku z rikši. Vlastně je to takový indický fast food. Vezmete to do ruky a můžete jít, zaplatíte za to asi 5 Kč.
,,Proč?´´ ptám se. ,,Jak jinak chcete ochutnat to nejlepší, co Indie nabízí?´´
Samosu koupíte na každém rohu, v každém stánečku. Přinesou Vám jí do vlaku, do autobusu anebo si pro ní prostě natáhnete ruku z rikši. Vlastně je to takový indický fast food. Vezmete to do ruky a můžete jít, zaplatíte za to asi 5 Kč.
Suroviny
těsto
- 250 gramů hl. mouky
- 3 lžíce oleje
- 1/2 lžičky soli
- 125 ml vody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
náplň
- vařené brambory /2 - 3/
- 1 cibule
- listy špenátu /čerstvý/
- hrášek
- listy koriandru
- kurkuma, kmín, koriandr mletý, garam masala, sůl, chilli
to si tak sedíte ve vlaku a kolem jde pán a řve: ,,samosaa, samosaa´´ |
Nejprve si připravte těsto, aby si půl hodiny odpočinulo. Smíchejte všechno dohromady a vypracujte hladkou hmotu, kterou necháte odležet.
Připravte si pánev, na které rozehřejete ghee anebo olej a vhodíte koření /kmín, kurkuma/ a nadrobno nakrájenou cibulku, jakmile se koření rozvoní. Když cibule změkne tak přidáme brambory a v pánvi je rozšťoucháme. Osolíme a přidáme špenát, hrášek a chilli. Mícháme tak, aby se všechno spojilo v jednu hmotu.
Dochutíme hmotu citronem, koriandrem a garam masala.
Těsto si rozdělte na čtyři části.
Uválejte si z každé části placku na pomoučněné lince. (pozor, lepí to)
Placku rozkrojte napůl a tím rozkrojeným ji položte od sebe.
Přehni levou stranu a pravou stranu tak, aby ti vznikl trojuhelník / taková kapsička/ a spoj to mokrým navlhčeným prstem uprostřed.
Vznikne široký kornoutek, který naplním směsí z pánve.
Spojím spodní a horní stranu kornoutku k sobě, zase může pomoct namočený prst.
Postupně by mělo vzniknout 8 samos.
Vhoďte je to rozpáleného oleje a smažte do zlatova.
Pak je vyndejte na ubrousek a nechte okapat.
Jezte je teplé. :-)
Komentáře
Okomentovat