VařímbezMasa - Samosa

Většina lidí mi říká, že by si v Indii pouliční jídlo nekoupili.

,,Proč?´´ ptám se. ,,Jak jinak chcete ochutnat to nejlepší, co Indie nabízí?´´

Samosu koupíte na každém rohu, v každém stánečku. Přinesou Vám jí do vlaku, do autobusu anebo si pro ní prostě natáhnete ruku z rikši. Vlastně je to takový indický fast food. Vezmete to do ruky a můžete jít, zaplatíte za to asi 5 Kč.



Suroviny

těsto

  • 250 gramů hl. mouky
  • 3 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 125 ml vody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
náplň
  • vařené brambory /2 - 3/
  • 1 cibule
  • listy špenátu /čerstvý/
  • hrášek
  • listy koriandru
  • kurkuma, kmín, koriandr mletý, garam masala, sůl, chilli

to si tak sedíte ve vlaku a kolem jde pán a řve: ,,samosaa, samosaa´´
Nejprve si připravte těsto, aby si půl hodiny odpočinulo. Smíchejte všechno dohromady a vypracujte hladkou hmotu, kterou necháte odležet. 

Připravte si pánev, na které rozehřejete ghee anebo olej a vhodíte koření /kmín, kurkuma/ a nadrobno nakrájenou cibulku, jakmile se koření rozvoní. Když cibule změkne tak přidáme brambory a v pánvi je rozšťoucháme. Osolíme a přidáme špenát, hrášek a chilli. Mícháme tak, aby se všechno spojilo v jednu hmotu. 

Dochutíme hmotu citronem, koriandrem a garam masala. 


Těsto si rozdělte na čtyři části. 


Uválejte si z každé části placku na pomoučněné lince. (pozor, lepí to)

Placku rozkrojte napůl a tím rozkrojeným ji položte od sebe. 

Přehni levou stranu a pravou stranu tak, aby ti vznikl trojuhelník / taková kapsička/ a spoj to mokrým navlhčeným prstem uprostřed. 

Vznikne široký kornoutek, který naplním směsí z pánve. 

Spojím spodní a horní stranu kornoutku k sobě, zase může pomoct namočený prst.

Postupně by mělo vzniknout 8 samos. 

Vhoďte je to rozpáleného oleje a smažte do zlatova. 

Pak je vyndejte na ubrousek a nechte okapat. 

Jezte je teplé. :-) 




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

11 kroků k podnikání & cestování

Splněný sen o digitálním nomádství💻