VařímbezMasa - Aloo Palak
Moje nejoblíbenější kari. Věděli jste vlastně, že to čemu my Češi říkáme kari, vlastně v Indii vůbec není kari? Pro nás je to takový ten žlutý prášek, který si myslím, že používají na kořenění všech jídel - ale já ho doma vůbec nemám a Indové to snad ani neznají.
No a kari se říká všem omáčkám a směsím ( to, co není příloha ).
Aloo Palak znamená špenát a brambory. Poprvé jsem to jedla asi před rokem, kdy mi to uvařil můj kamarád a hned jsem si musela říct o recept.
No a kari se říká všem omáčkám a směsím ( to, co není příloha ).
Aloo Palak znamená špenát a brambory. Poprvé jsem to jedla asi před rokem, kdy mi to uvařil můj kamarád a hned jsem si musela říct o recept.
Suroviny
- špenát
- česnek
- zázvor
- brambory
- cibule
- smetana
- garam masala
- chilli
- olej /ghee/
Nejprve si všechno připravte, ať pak nezmatkujete. Oloupejte si 3 větší brambory a nakrájejte si je na kostičky, také si připravte cibuli a nakrájejte jí na proužky /nahrubo./
V hrnci si uvařte čerstvé špenátové lístky se zázvorem a česnekem (nastrouhat). Vody dejte raději míň anebo přebytečnou vodu slijete. Ať tě ani nenapadne použít mražený špenát!
Na pánvi rozehřej olej nebo ghee a opeč bramborové kostičky do hněda. Dej tomu čas a pěkně to tam otáčej klidně 8 minut. Pak k tomu přihodíš cibuli, a opékáš, dokud není hnědá. Přidej ještě trochu česneku nakrájeného na kolečka a až se opeče, tak to všechno zasyp kořením.
Pro mě osobně 1:3 poměr chilli a garam masala. Ale jestli nejíš pálivé, tak to radši nepřeháněj.
Rozmixuj směs v hrnci. Budeš mít takovou zelenou hmotu, cca 400-500 ml.
Do pánve vlij čtvrt kelímku smetany, ještě dřív, než se to koření začne pálit a míchej. Přidávej to raději pomalu, ať se smetana nesrazí.
Poté můžeš do pánev nalít onu zelenou směs.
Dochuť ji solí a kořením a vař, dokud nezhoustne a nespojí se všechno v jednu hladkou omáčku.
Poté dovnitř naliješ zbytek smetany.
Chceš-li to jíst s rýží, vypni to po 5 - 10ti minutách. Pokud to budeš jíst s roti, tak nech vodu víc vyvařit, aby omáčka zhoustla.
Před dvěma lety jsem neměla ani tušení jak se placky a správná rýže připravují. Je tu ještě někdo takový? Kdo by třeba chtěl recept i na to? :-)
https://www.youtube.com/watch?v=9mN4hkNIy-M&t=8s
https://www.youtube.com/watch?v=9mN4hkNIy-M&t=8s
Komentáře
Okomentovat