Tři týdny v karanténě aneb žiju online

Předtím než vypukla koronavirová krize jsem rozepsala článek o tom, jak osobně balancuji online svět s tím offline světem. Vzhledem k tomu, že pracuji z 98% online, a počítač i internet nutně potřebuji k vykonávání svého povolání, snažím se zbytek dne strávit mimo něj. Lehko se řekne, těžko se dělá, obzvlášť teď, v karanténě. 

Meeting 9 lidí na jméno-město v němčině

Článek proto nechávám rozepsaný a nebudu Vám radit, jak se víc zapojit do offlinu a že je to tam taky krásný. Proč? Protože teď se toho offline moc dělat nedá. Nebo jo?

Celý můj život se v podstatě přesunul na Skype. Nejenže na Skypu pracuji, ale scházím se na něm s rodinou, hraji přes něj deskovky s přáteli, učím se přes něj španělsky i anglicky, pořádám na něm akce se studenty, které měly proběhnout výjimečně offline a tak dále.


sraz od skupiny z FB - Digitální nomádky


Kromě toho na internetu sleduji zprávy, poslouchám rádio nebo se směju u youtube videí, vyhledávám  na něm články a knihy, které mě zajímají a sebevzdělávám se nejen jazykově, ale i v oblasti podnikání. 

Jediný způsob, jak se zabavit a dát odpočinout očím je poslech podcastů, u kterých pravidelně usínám po pěti minutách, pokud zrovna neposlouchám za chůze. No a v bytě 1+1 toho moc nenachodím. 



Přeci jen jsem si však našla pár způsobů, jak se zabavit offline, a tak se o ně podělím. 

Tím prvním je úklid celého bytu. Vezměte si starý kartáček na zuby a pečlivě vydrhněte jednotlivé spáry v koupelně mezi dlaždicemi. Poté houbičkou na nádobí vydrhněte lino a kachličky v kuchyni nad sporákem. Pokud se Vám bude zdát vše pečlivě čisté, podívejte se na vršek skříní, lustrů a futer dveří. Pokud budete mít i zde hotovo, přesuňte se do sklepa a na půdu. 




Dalším mým koníčkem je vaření, pečení a smažení, které při počtu obyvatel bytu 2, nemůžete provádět zase tak často, pokud nechcete, aby se další zábavou stalo vyhazování zbytků z oken a krmení navracejících se ptáčků z teplých krajin. 

poprvé jsem pekla domácí chléb

Mým dalším novým koníčkem je pozorování stromu před domem. Koukám denně z okna  a pozoruji, z kolika poupat se staly kvítky. Příroda je vážně pozoruhodná. Možná bychom si na ní měli dělat čas častěji. Schválně si vyberte nějaký objekt za Vaším oknem a denně jej bedlivě sledujte. Změny si můžete zapisovat do notýsku na okenním parapetu. 

Abychom se alespoň o víkendu vyhnuli počítačům, vracíme se myšlenkami i činy do dětství, které jsme bez internetu oba zažili. Hrajeme slovní fotbal, kámen-nůžky-papír, město-jméno-zvíře-rostlina-věc a nebo hádáme slavné osobnosti. Další skvělou zábavou je stavba bunkru z dek a nábytku. 


hry offline i online 

Největším dobrodružstvím však je, vydat se na nákup. Plni strachu se potácíme prázdnou ulicí, lidé se vyhýbají na tři metry a připadám si, jako-bych snad měla nějakou šílenou schopnost zabíjet lidi dotykem. 

Velmi užitečnou zábavou je třídění skříně a nepotřebných věcí.. tzv. jarní úklid, který jsem však již k mé smůle udělala před koronavirovou karanténou a vzhledem k tomu, že jsem minimalista a v mojí skříni zbývají od každé hromádky tři kousky, tak už nemám úplně co třídit. Mohla bych si však hrát na cestování a dokola si balit krosnu, alespoň bych to natrénovala - zkusím to na čas a dám vám průběžně vědět, jak se moje dovednost vyvíjí. 


kolik kilogramů jídla se vejde do krosny?


Pokud máte to štěstí, že jste v karanténě uvízli dva a máte se rádi, zabavte se svými těly. Zahrajte si  tzv. hra na doktora. Pokud se rádi nemáte, nastěhujte se do bunkru, který jste si v předchozích dne postavili a přečkejte v něm, dokud se situace neuklidní.

Velmi zábavná je také hra na hrobníka. Vlezete si dovnitř postele, do úložného boxu, a hrajete si na mrtvolu v rakvi. Druhý sedí na posteli a čeká, až se mrtvola probudí a bude chtít ven.

Osobně v první hře raději hraji roli pacienta a ve druhé hrobníka, ale je to čistě na Vás. 

Jak se zabavit na internetu? 

Z offlinových aktivit, které by se daly provozovat doma mě jich už moc nenapadá, a proto je tentokrát nutné přimhouřit očko nad tím, že zkrátka strávíme online více času než-li bychom chtěli.

Díky bože, že alespoň ten internet máme.

Na internetu je tolik obsahu, že byste ho ani za celý život v karanténě nestihli zkonzumovat. 

Co doporučuji já? 

Začít pracovat online a přivydělat si tak něco z domu. Nikdy nevíte, kdy se z nápadu zrozeného v karanténě stane celoživotní byznys. No a peníze se hodí, ne? Mrkněte na Travel bibli, je tam online kurz digitálního nomádství zdarma.  https://travelbible.cz/kurz-nomadstvi/


Vzdělávat se a učit se něco nového. Spousta online kurzů je teď úplně zdarma nebo jsou zlevněné na polovinu. Můžete se učit cizí jazyk, marketing, programování.. asi cokoliv. 


Případně můj kurz němčiny na - https://www.edufix.cz/maturita/nemecky-jazyk

Můžete se koukat na videa, poslouchat podcasty, číst knihy. Ať už ke svému oboru, koníčku a nebo jen tak pro zábavu. Je toho tolik, že mě ani nenapadne se nudit a mrzí mě, jak málo času člověk má a kolik toho má na výběr. 

Komunikovat s lidmi / přáteli

Asi se momentálně úplně neobjeví nové vztahy a přátelství, ale můžeme pracovat na těch, které již máte. Přesuňte si všechny srazy, meetingy, párty a akce na Skype/whatsapp/zoom nebo jiné platformy a setkávejte se s lidmi online.

Já jsem se během karantény dokonce i seznámila s úplně cizími lidmi. S holkami z FB skupiny Digitální nomádky jsme si domluvily Skype hovor, abychom se vzájemně podpořily a pověděly si, jak krize ovlivňuje naše podnikání. Také jsem založila online akci Kaffee mit Deutsch, na které se sešlo devět lidí a společně jsme konverzovali v němčině a hráli hry, poznala jsem nové potenciální studenty.

https://www.facebook.com/events/2885252718222693/

Včera s kamarádkami hráli jméno-město po Skypu, s jinými jsem pila kafe a nebo jsem se po čtyřech letech na Skypu sešla s přáteli z Erasmu. 

Nakonec se budete scházet s rodinou a přáteli víc než normálně, protože se doma všichni nudí.


kamarádky z Erasmu 2015


Začít psát blog, knihu, články - předávat svoje znalosti, zkušenosti nebo si někam sepsat zážitky. Upravovat fotky z dovolené, tvořit si fotoalba, stříhat videa, utřídit si složky v počítači - teď je přesně ten čas, kdy tohle můžete udělat a tak ho využijte. 


Za pár měsíců budete rádi, že jste měli čas zastavit se, zahodit diář a všechny plány do koše a věnovat se tomu, na co by normálně ,,nebyl´´ čas. :-) 

Krásnou karanténu a hodně zdraví. 







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

11 kroků k podnikání & cestování

Santa Pola / Alicante