Cestovní horečka aneb přípravy na cestu


Poslední týdny se připravuji na to, až se mé sny stanou skutečností. Obnáší to spousty seznamů. Jsem milovníkem seznamů. Sepíšu si, co všechno musím udělat, zařídit a nakoupit a postupně ze seznamu položky odškrtávám. Někdy zajdu až tak daleko, že si na něj píšu věci typu: ostříhat nehty, vyprat prádlo, napsat *** k narozeninám atd., ale seznamy mi pomáhají udržet pocit, že jsem produktivní a něco dělám. Také jsou dobrým pomocníkem při prokrastinaci, ale přiznávám, někdy mě ta hromada položek docela stresuje. A jaké položky jsou před dlouhou cestou nejzásadnější?


Nastřádat peníze
Cestovat se dá i bez peněz, to jsme si v létě během závodu Lowcostrace ověřili, avšak pokud chcete vycestovat na delší dobu či do vzdálenějších krajin, je dobré, mít něco našetřeného, už jen pro případ, že se něco stane, a budete se potřebovat rychle vrátit zpět. Také budete potřebovat peníze na letenky, vízum, cestovní pojištění apod. Minimálně 20-30 000 byste tedy měli mít. Jak je ušetřit? Nejlépe tak, že snížíte svůj životní standard a budete sledovat, za co své peníze utrácíte. Zkuste třeba aplikaci Spendee. Ukáže vám, kolik utrácíte za bydlení, dopravu, jídlo, ale třeba i za alkohol, cigarety, kávu a sladkosti.




Vymyslet CO, KDE a JAK
Na jaře jsme s přítelem Jirkou přemýšleli, jakým směrem se bude ubírat náš život dál. Chceme ještě studovat nebo už pracovat? Chceme zůstat v Německu nebo jít zpět do Česka? A co takhle zkusit něco úplně nového? Rozhodli jsme se pro spojení cestování, dobrovolničení a žití na cestách. Ze všech zemí světa jsme vybrali Nepál, od kterého si slibujeme krásnou přírodu, hodné lidi, dobré jídlo a hlavně klid. Abychom neutratili našetřené peníze hned v prvních týdnech, zvolili jsme pomalé cestování. Na jednom místě se zdržíme vždy minimálně pár týdnů a budeme pracovat za poskytnuté jídlo a ubytování. Začínáme ve vesničce Gaunshahar v Nepálu, kde budeme učit angličtinu na Heaven Hill Academy. Během výletů přenocujeme pod širákem  nebo přes couchsurfing u místních.

Zaregistrovali jsme se  na workaway.com, kde vyplníte profil, zaplatíte pár euro za registraci a můžete kontaktovat stovky projektů, které shánějí dobrovolníky po celém světě.                                   


Říct to rodičům
Bod, o kterém se ani v Travelbibli nic nepíše, a přitom pro nás natolik podstatný. Jak říct rodičům, že jste se rozhodli odcestovat do rozvojové země na "nevím jak dlouho" a "nevím úplně přesně kam". Jak objasnit rodině, proč chci vyměnit teplou postel, dobře placenou práci, univerzitu, na které se mi úspěšně daří, za spacák, karimatku a misku rýže? Jak jim to říct, aby Vás pochválili, na to jsme zatím nepřišli, jedno je ale jasné, říct jim to musíte. Nejlepší bude, když si připravíte přesný seznam míst, do kterých cestujete, i se seznamem všech nemocnic a lékáren. Avšak každý rodič, i sebevíc zcestovalý, o vás bude mít strach. Ujistěte je, že je tam internet, že si koupíte místní SIMkartu, a že zůstanete v kontaktu. Nezapomeňte si zařídit kvalitní cestovní pojištění a ukázat jej rodičům. Řekněte jim o Vašich plánech raději předem, ať mají čas se s tím vyrovnat. 


Cestovní pojištění
Je to absolutní základ, bez kterého bychom do jiné země nevyjeli. Na internetu najdete spoustu srovnávacích tabulek, doporučení, zkušeností apod. Nechali jsme se inspirovat a vybírali jsme mezi několika pojišťovnami. Porovnávali jsme poměr cena-výkon. Za pojištění chceme samozřejmě zaplatit co nejméně, zároveň však chceme, aby mělo co nejvyšší krytí. Pojištění od ISIC jsme nevyužili. Je sice levné, a oba jsme studenti, ale krytí je velmi nízké. Pojištění od Truetraveller je sice super, nicméně komunikovat v angličtině s asistenční službou, až budu někde polomrtvá, to bych asi nezvládla. Volíme nakonec pojištění Cestovatel od České pojišťovny. Na internetu je 10%sleva pro studenty, což jsme, 10% sleva za sjednání online, proč ne. Přihlašujeme se a pojištění vychází opravdu levně s krytím do 100 mil. Spodní kolonka hlásá: vložte slevový kód, a tak mě napadá pátrat pár minut po internetu, jestli někde nějaký neobjevím. Objevila. Slevový kód na 20%, tadá, funguje. Máme tedy pojištění na 1 rok, s výborným krytím, a se 40% slevou. Náš rozpočet na cestovní pojištění jásá, protože v něm  ještě neplánovaně zbylo. Opět jsme zaplatili méně, než jsme očekávali.
Před cestou je nutné odhlásit se z pojišťovny VZP. Vrátíte na pobočce modrou kartičku, podepíšete formulář, že cestujete do zahraničí a pokud se nevrátíte dříve než za 6 měsíců, nejste povinni platit zdravotní pojištění. Po návratu stačí doložit, že jste měli sjednané cestovní pojištění. Informujte se na to ve VZP nebo mrkněte na internetu na zkušenosti jiných cestovatelů.


Výpověď/studium
Oba jsme studovali. Jirka před dvěma dny univerzitu dokončil, a protože ho od titulu dělilo jen obhájení diplomové práce, s nákupem letenek jsme čekali. U mě je to složitější, jsem o rok mladší a navíc jsem první ročník strávila na erasmu. K dokončení univerzity mi zbývá více jak polovina předmětů i diplomka. Návrat do Česka ke studentskému životu mě příliš nenalákal, a tak volím odklad magisterského titulu na později. 
Skončit na brigádě není nic složitého. Zkrátka jsem pracovala, dokud jsem mohla. Kurz češtiny jsem odučila do konce září a k překladům i tlumočení jsem k dispozici prakticky do odletu. Výhodou takovéhle práce je, že mohu překládat i na cestách, a plánuji učit online lekce přes skype (kdybyste měli zájem, tak mě kontaktujte.) Zároveň se snažíme vymyslet, jak bychom si přivydělali peníze i na cestách, tak uvidíme, jak to vyjde a jestli si někde najdeme placenou práci.


Nákup letenek/víza
Letenky vyhledávám na všemožných portálech jako je Skyscanner, Kiwi, Pelikan.. atd. Dívám se na letenky nejen z Prahy, ale i z různých evropských měst, zejména sousedních států. Nezadávám konkrétní datum, protože nám je úplně fuk, jestli poletíme v týdnu nebo o víkendu. Také nás nijak neomezují přestupy nebo dlouhé čekání, jsme dva, a tak se vždycky nějak zabavíme. Důležitá je cena. Jakmile vhodnou letenku najdu, vyhledám si ji znovu přímo na stránkách aerolinky, kde je ještě o pár korun levnější. Na letenky vždy používejte anonymní okno. V Travelbibli je o letenkách celá kapitola, takže jestli vás to zajímá a chcete si přečíst, jak ušetřit i za různé poplatky, z nichž se cena letenky skládá, směle do toho. S cenou letenky jsme víc než spokojení, očekávali jsme totiž mnohem vyšší cenu. Víza zatím neřešíme. Oba jsme si nechali udělat nový pas, s aktuální fotografií, a víza se kupují až na letišti, po příletu do Kathamandu. Během prosince se chystáme přeletět do Indie a budeme žádat o e-viza, uvidíme, zda budou schválena. Kdy letenku koupit?  S tím zatím nemám tolik zkušeností. Moc se ale nestresujte, bála jsem se, že bude letenka stále dražší a dražší a nakonec se nám podařilo sehnat letenku za skvělou cenu necelý měsíc před odletem. 

Další:
Očkování - Do Nepálu, ani do Indie nejsou očkování povinná, avšak očkovat jsme se nechali. Žloutenka A,B a břišní tyfus. Je na každém, aby zvážil, na co se nechá očkovat. V očkovacím centru Vám docela dobře poradí a informují o výskytech nákazy v oblasti, do které cestujete. Je fajn, že VZP přispívá na každé očkování 500,-. 

Mezinárodní řidičský průkaz - jsou dva druhy a každý stojí 50 Kč,-. Zatím neplánujeme nic řídit, ale člověk nikdy neví. 

Karty, účty, hotovost -  v hotovosti vezeme vesměs dolary. Platební karty mám celkem 4, v kombinaci mastercard i visa. Zařídili jsme si kartu Revolut, která slibuje výběry z bankomatů po celém světě bez poplatku. Máme více účtů, i karet, internetové i mobilní bankovnictví, a tak s přístupem k penězům snad nebude problém. Stále však doufáme, že kromě počátečních výdajů na pojištění a dopravu nebudeme hotovost potřebovat.     

                                                                                                    

Sbalit si
Jedna věc je, že odjíždím pryč na půl roku, možná i na delší dobu, druhá věc je můj růžový batoh s obsahem 52l. Nakonec si balím to stejné jako na dva týdny, prostě budu prát, a co mi bude chybět, to si koupím. Seznam, podle kterého balím, jsem zveřejnila na blogu. Nejdůležitější jsou teď asi tampony a kondomy, mám strach, že tam nebudou k dostání. Mimo Evropu balím navíc desinfekci na vodu i ruce, filtrační brčko, repelent a roušku. Pro slepce je důležitá zásoba jednodenních kontaktních čoček. Pro mé nostalgické já přibaluji pár papírových fotek. 

oblečení a výbava na cesty


veškerá drogerie na cesty


Okopírovat doklady
Nafotit doklady a nahrát na disk
Vyfotit se a udělat kopie pasových fotografií (10ks)
Stáhnout si do telefonu potřebné aplikace
.....
....
..

Máte tip, co udělat ještě před cestou? Odlétáme za necelých 40 hodin.

                                    



                                                                        





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

11 kroků k podnikání & cestování

Santa Pola / Alicante