Londýn

Prodloužený víkend s příručním zavazadlem za kanálem La Manche. Do Londýna seženete letenky z Prahy i Pardubic za pár korun, obzvlášť pokud se sbalíte skromně. Rozhodně se vyplatí letět, budete tam za chviličku a vyjde to možná levněji než autobus.




Letěli jsme v březnu 2017 s Wizzair na letiště London Luton. V Londýně jsou další tři letiště, je proto dobré zajistit si dopravu z letiště do centra. My jsme nejprve jeli Shuttle busem a potom vlakem asi za 14£. Lístek jsme si kupovali až na místě, ale zkuste si ho koupit online a ušetříte několik liber.




Londýn je obrovské město, a ačkoliv jsme denně nachodili přes dvacet kilometrů, pořídili jsme si oyster card na MHD. Na kartičku si v automatu nabijete peníze a při vstupu do metra ji přikládáte k terminálu, stejně tak, když z metra odcházíte. Můžete si kupovat samozřejmě i jednotlivé jízdné, ale karta je dvakrát levnější a má omezenou útratu, zaplatíte maximálně 6,40 £ denně a potom jezdíte zdarma. Zvažte sami, co se vám víc vyplatí. Vratná záloha je 5£. Dobité peníze, které neprojezdíte, se vám před odletem vrátí zpět.


Ubytovali jsme se přes airbnb. Chystáte se tento druh ubytování využít poprvé? Zaregistrujte se přes odkaz a dostanete na první ubytování slevu 23 EUR: www.airbnb.cz/c/kikas60

Bydleli jsme v typickém anglickém domečku, s výhledem na park, v němž poskakovala jedna veverka za druhou. Londýn je trochu dražší, obzvlášť pro studenty, a tak jsme si snídaně a večeře připravovali sami. Dívejte se po ubytování v blízkosti centra, ceny se o tolik neliší, ušetříte za metro, a až budete mít hlad, můžete si odskočit na oběd "domů."



malý tip: Přibalte si doma redukci do zásuvky.

Z našeho domečku na Lambeth road dojdeme pěšky k londýnskému oku za osmnáct minut. Skvělý záchytný bod, ne? Jakmile se dostanete do centra, jděte rovnou za nosem. Nejlepší je, se ve velkém městě prostě ztratit. Nebojte, nikdy nebudete ztracení, až budete chtít domů, tak jednoduše sednete na první metro nebo autobus. V Londýně je něco krásného a typického úplně na každém rohu. Červené dvoupatrové autobusy, telefonní budky, parky, sochy, památníky...jděte a objevujte.



My jsme od londýnského oka zamířili na druhou stranu řeky k slavnému Big Benu, a podél řeky došli až k St Paul's cathedral. Ve vzduchu voněl karamel a rozkvetlé stromy. Během chviličky mi sáček teplých ořechů v karamelu přistál v ruce. "Mňam." Přejděte přes Milennium bridge, který jistě znáte z filmu Harry Potter a Princ dvojí krve. Vidíte budovu galerie? Vyjeďte výtahem do nejvyššího patra. Krásný výhled na město, bez nutnosti platit vstupné. Milujete-li moderní architekturu, jistě vás nadchnout prosklené byty po levé straně, minimálně tak, jako mě.

Od moderny pomalým tempem zpět do londýnské historie. Podél Temže až na Tower bridge, cestou kolem Shakespearova divadla. Tower of London bylo jediné místo, za které jsme byli ochotni zaplatit vstupné. Chcete-li cítit historii Londýna až v kostech, vidět korunovační klenoty či Beefeaters – strážce pevnosti, jděte dovnitř. Na vstupenky jsme nechtěli dlouho čekat, a tak jsme si je zakoupili předem na internetu, fronta je potom menší a zbude vám více času na prohlídku. Vyhraďte si minimálně dvě hodiny, raději víc.



Po celodenním chození nám vyhládlo, a tak jsme si v Tesco Express koupili sendviče za 2£ a jablečný cider. Poobědvali jsme na břehu řeky jako místní a procházeli podél řeky zpět k londýnskému oku. 

Britská kuchyně asi nemá příliš fanoušků, ale jedno se jim musí nechat, ty snídaně jsou božský. Co by to bylo za návštěvu Anglie, bez anglické snídaně? Druhý den vyrážíme směrem k Trafalgarskému náměstí. V jedné malé kavárně objednáváme konvičku černého čaje, dvakrát extra snídani a zákusek. Nevýhodou Londýna je, že se bez deštníku asi neobejdete a výhodou, že jsou všechna muzea a galerie zdarma. Jděte se tam "schovat."

tip: nádraží King's cross a nástupiště devět a tři čtvrtě. Vystojíte asi hodinovou frontu, ale dostanete na krk šálu, postavíte se k vozíku a bradavický Express už čeká. 

Kromě anglické snídaně jsme ochutnali i Fish&Chips. Nejlevnější jídlo, společně s kupou zážitků na vás čeká ve čtvrti Camden town, plné trhů, barů a klubů. Do čtvrti jsme došli podél kanálů plných houseboatů. Kamenné mosty a malby na stěnách vás předem naladí na atmosféru této alternativní městské části.




Třetí den nás nohy zanesly k Buckinghamskému paláci, kde jsme čekali na výměnu stráží. Nedočkali jsme se. Pravděpodobně jsme seděli na špatném místě, ve špatnou dobu, a tak jsme se alespoň pěkně opálili u kamenné zídky před St James palace.

Líně jsme se přesunuli do parku, abychom hladovým veverkám nabídli oříšek. Jakmile se ke mně jedna přiblížila, ječela jsem na celý park. „Dobře, dobře, zvířátek se prostě trochu bojím”, a oříšek jsem raději připravila na zem a opodál fotila, jak si krvežíznivá veverka pochutnává na mojí svačině. Skrz město jsme se vrátili zpět k řece. Cestou jsme si prohlédli ještě Westminster Abbey a po pár minutách chůze jsme stáli opět před Big Benem. „Zatím nejsem unavená.” 
„Tak zajdeme do China Town na nějakou dobrou večeři, ne?” China town je čtvrť plná světýlek, nízkých domků, dobrého jídla a lidí. Dostanete se tam přes Trafalgarské náměstí, směrem pořád nahoru. (Raději se podívejte do mapy) Procházeli jsme se kolem restaurací, které lákali na smažené nudle, až jsme se v jedné také usadili.




Detektiv Sherlock Holmes vás čeká na Baker street. Zajdete na návštěvu? Od muzea pak už jen pár kroků do Hydeparku ke Kensingtonskému paláci. V Hyde parku jsme strávili skoro celý den. Krmili jsme labutě, pozorovali veverky, lidi i rostliny. Park je obrovský, a celý jej přejít pěšky – to je opravdu hodně kroků. Půjdete-li však pořád rovně dojdete zpět k Buckinghamskému paláci a dále k Big Benu. Uvidíte, čtvrtý den se budete cítit jako místní.




tip: Pokud máte rýmu, vezměte si vždy s sebou do letadla hodně žvýkaček, bonbonů a zívejte, polykejte, kousejte. Při zpátečním letu z Londýna mě tak bolely uši, že jsem probrečela let s nahřátými plastovými kalíšky na uších. To je z toho londýnského počasí… Ba ne. Počasí vyšlo a měli jsme krásných 17 stupňů. Jenom ten let byl na trest,




Už jste v Londýně byli?
Hodně do komentářů vaší fotku s červenou telefonní budkou. Nevěřím totiž, že jí někdo nemá. :P


Chcete víc fotek? Sledujte mě na instagramu. https://www.instagram.com/kikas_traveling/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

11 kroků k podnikání & cestování

Santa Pola / Alicante