Co udělat před cestou? Omezit se a šetřit.


Posledních několik měsíců mého života bych nazvala fází šetření. Od doby, co jsem začala cestovat a zjistila, že cestovat se dá opravdu levně, usadila se v mé mysli představa o dlouhé cestě za hranice Evropy. O tom, jak cestovat levně, a vlastně dokonce i o tom, jak si na cesty ušetřit se dočtete v Travel bibli. Vím, že je možné sehnat opravdu levné letenky, jezdit stopem, vodu a jídlo si obstarat prací a žít velmi skromně, i přesto jsem si řekla: „Nikam nepojedu, dokud nebudu mít na účtu alespoň na letenku zpět a pár zážitků.” A tak jsem začala šetřit.



https://travelbible.cz/16-tipu-jak-usetrit-na-cesty/

Šetření není jen o tom, házet peníze, které zbydou, do kasičky. Ono s tím, kolik peněz zbyde, souvisí strašně moc věcí. Jak často chodíte do kavárny, restaurace, kina? Kouříte? Pijete alkohol a chodíte na party? Rádi nakupujete a děláte si radost kosmetikou, novou kabelkou a botkami? Věřte, že já ano.
Často jsem obědvala v Crosscafe, s kamarádkami se scházela v Costě, procházela obchoďákem, zašla do kina a o víkendu do baru na koktejl, do klubu nebo na festival. Však co, jednou za čas… 

Spočítali jste si někdy, kolik peněz vás "jednou za čas" stojí? 
Zkuste si třeba po dobu jednoho týdne/měsíce zapisovat úplně každý výdaj (jakékoliv sáhnutí do peněženky nebo na kartu, jó, i to jedno blbý kafe, frisco v baru a pět rohlíků ;-)
Jednou jsem si počítala, kolik jsem měsíčně utratila a částka mě naprosto šokovala, myslím, že to bylo něco kolem 13 000 Kč. Mám pocit, že tolik měsíčně na brigádách ani nevydělám, a tak s tím musím něco udělat – Vypsala jsem všechny zbytečné výdaje, a přestala jsem používat platební kartu.
Doporučuju to i Vám pro lepší kontrolu výdajů a přehled.. ;-) !

A tak nešetřím způsobem – co zbyde, ale týdenním přídělem. Žiju tak, že si dopřávám 30€ na týden (pro někoho hodně, pro někoho málo), ze kterých platím stravu, zábavu, dopravu a zkrátka všechny výdaje od pondělí do neděle. Pokud ve středu zjistím, že už nic nemám, nejím. Pokud si chci koupit krásné tričko za 10e, mohu si ho koupit až o víkendu, pokud mi na něj zbyde. (Během těch pár dní většinou zjistím, že ho vlastně nepotřebuju) Chci si zajít na kafe? Fajn, v tom případě už nemůžu jít ve čtvrtek na stěnu, protože mi na to nezbyde. Chci se najíst jednou v restauraci, anebo pětkrát doma?

Pokud chcete opravdu ušetřit velkou částku peněz, budete se muset omezit. Omezit teď, během života doma, ale podívat se na místa, která zatím znáte jen z instagramu.
Pokud žijete u rodičů, je to snadné, ušetřit se dá téměř 100% vašich výdajů. Pokud žijete sami, je to trochu těžší a nájem za vás nikdo nezaplatí, i přesto, jde to! Všechno jde ;-)!

Snažíme se žít levně a zdravě (teda, když přimhouřím oči nad "montíkem" a Kinder mléčný řez – to je moje závislost). Ke snídani jíme vločky s mlékem (cena asi 25 centů/porce), k obědu jíme nějaké těstoviny, brambory, a většinou i maso, kdy vás jedna porce vyjde asi na 1€, k večeři jsou zbytky od oběda, housky, toasty, sýr a ke svačinám stačí banán nebo sušenka za 50centů. Jídlo jsme si tedy vyjasnili. A proč tak podrobně? Pokud chci, strava na celý den stojí pár euro, věřím, že v České republice se vejdete do 100-150Kč. A kolik stojí jedna návštěva Crosscafe nebo Starbucks? Rozhodně víc než 100 Kč. (Ehm, vážně je vám ta káva dražší než cestování? Stojí její chuť za to?) – Pokud ano, je to naprosto v pořádku, protože každý člověk má jiný žebříček hodnot. Avšak nestěžujte si, že vy byste zrovna tak moc chtěli cestovat, ale nemáte na to peníze.
A co oblečení? „Otrhaná ani špinavá nechodí, tak ať neříká, že nenakupuje.” No víte, ono je nakupování a nakupování. Už ani nepamatuju, kdy jsem si koupila něco nového, co by stálo víc jak 300 Kč. Nechte mě přemýšlet. Možná nějaké boty nebo kabát, což jsou věci, které dlouho vydrží a vyplatí se do nich investovat. A jinak? Vinted.cz, Sekáče, Primark, zděděné oblečení, darované oblečení, oblečení od kamarádek, od ségry, od mámy… Mám pokračovat? Vybírám si oblečení tak, aby bylo hezké, pohodlné a levné (nejlépe úplně zadarmo). V poslední době jsem trochu přilnula k minimalismu, a tak mám oblečení stále míň a míň, a kupodivu začíná převažovat outdoor-výbava nad městskými outfity. Nejlepší fígl na oblečení je mít málo kousků, které se dají hodně kombinovat.

Pokud se zajímáte o kult materialismu, ve kterém žijeme: https://www.youtube.com/watch?v=pfwB0Nl56ho, třeba vás to nakopne k tomu, něco s tím udělat.

Pokud vás to nakoplo a hledáte inspiraci k minimalismu: http://www.krkavcimatka.cz/2018/02/moje-cesta-k-minimalismu.html

A tak zkrátka nekupuji vůbec nic, co není nezbytně nutné. Nakupujeme pouze potraviny, a to většinou takové, které během pár dní spotřebujeme. Nekupujeme nic do zásoby, aby se to nezkazilo a nemuseli jsme jídlo vyhazovat. Občas máme nějaké výdaje za dopravu, na které se dá ale hodně ušetřit. Pokud nejste fanoušky stopování, které je zadarmo, vyzkoušejte blablacar.com a nebo portál GoEuro, který vám vždy vyhodí tu nejlevnější variantu cesty.

A jak na nájem? Pokud se můžete přestěhovat do menšího bytu vzdálenějšího od centra, tak to udělejte. Zvažte spolubydlení, anebo pronájem zbytečných prostor třeba přes airbnb. Trochu se omezit a ukrojit ze svého životního standardu se na vašich financích znatelně projeví. J

A tak jako tak si budete muset začít zvykat žít na malém prostoru s málo věcmi, pokud plánujete cestovat a vydat se tak za hranice komfortní zóny.

Až mě tedy budete lákat do kina nebo do kavárny, pravděpodobně odmítnu, a to proto, že bych po zbytek týdne neměla z čeho žít. Proč to dělám? Nedělám to proto, že očekávám, že mě ostatní pozvou. Nedělám to pro to, abych se prezentovala jako „lowcosťák„ a ukazovala tak všem, že nemám peníze. To se mýlíte. Já to dělám proto, že ty věci ve svém životě opravdu nepotřebuji. Nemusím se stravovat v restauraci, protože se spokojím s houskou a sýrem, tak jako když jsem na cestách a není možnost si uvařit. Nepotřebuji popíjet kávu v kavárně, když si spolu můžeme posedět v parku na čerstvém vzduchu, a ani nepotřebuji každý měsíc kupovat nové oblečení, když jsem šaty, které jsem koupila na Vánoce, měla jednou na sobě. Oblečení, které mám, opravdu nosím. Nosím to, co je mi pohodlné, co mi sluší, v čem se cítím dobře, a co mi dělá radost.


Ze všech věcí, které si koupíme, se automaticky stává odpad, jejž dělá cenným pouze naše radost z jeho používání.

Přemýšleli jste někdy nad tím, kam jdou všechny ty staré televize, telefony, rádia, mp3ky, ledničky, pračky, vysavače a mixéry, které vyhazujeme? Proč se pořád dokola vyrábí nové a nové, i když už máme plně vybavené domácnosti? Proč vyhazujeme a odkládáme věci, které fungují?
Za prvé se vytváří odpad, který neumíme zlikvidovat, a za druhé se spotřebovává energie všeho druhu na výrobu nových věcí…. To je vážně crazy. A všechno to děláme jenom pro image.
Nebo existuje nějaké jiné vysvětlení, proč hned běžet pro nový I-phone a lepší auto?

Zvažte nejprve, za co utrácíte a jak velké částky to jsou. Pokud chcete opravdu začít šetřit, zjistíte, že se v běžném životě obejdete bez spousty věcí, a vaše obálka s nápisem CESTOVÁNÍ bude plnější a plnější.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Marbella / Málaga a 10 tipů na výlet do okolí

11 kroků k podnikání & cestování

Santa Pola / Alicante